IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: 225 млн. лева са достатъчни за покриване на дефицита в НЗОК

Петър Чобанов предлага недостигът да се компенсира с намаляване на разходите по бюджетите на министерства

13:31 | 14.07.14 г.
МФ: 225 млн. лева са достатъчни за покриване на дефицита в НЗОК

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да бъде покрит с 225 милиона лева. Това сочат разчетите на Министерството на финансите, представени по време на продължаващото извънредно заседание на Надзорния съвет на Касата, предаде БТА.

По време на днешното заседание на надзора на НЗОК е станало ясно, че в петък, 11 юли, Министерството на финансите е изпратило писмо на здравното ведомство със становище за възможни допълнителни средства от спестявания в размер на 225 милиона лева.

Сумата обаче е значително по-ниска от обявения от шефа на Касата недостиг. По данни на управителя на фонда Румяна Тодорова очертаващият се дефицит в НЗОК към края на годината е 490 млн. лв. За недостиг в такъв размер алармират от месеци насам и от Българския лекарски съюз.

В писмото от Петър Чобанов до Таня Андреева се казва, че "осигуряването на допълнителни средства по бюджета на НЗОК за 2014 година е възможно да се осъществи единствено за сметка на съответно намаление на разходите по бюджетите на министерствата и ведомствата, като оценката за тези средства е 225 млн. лева".

Чобанов предлага двете министерства да изготвят съвместен доклад до премиера Пламен Орешарски с предложение за увеличение на разходите по бюджета на НЗОК с посочената сума, както и за предприемане на действия за заздравяване на системата.

Според заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, ако няма актуализация на бюджета на НЗОК, на болниците ще може да се плаща по 107 млн. лева месечно до края на годината. В момента месечните разходи на болниците достигат приблизително 150 млн. лева, допълни той.

Припомняме, че НЗОК настоява актуализацията на бюджета й за тази година да е с 328 милиона лева. Миналия петък обаче Министерският съвет не прие предложението за актуализация на бюджета с тази сума с мотив, че предложението не е било финансово обосновано от здравния министър.

Още в края на юни председателят на Надзорния съвет на Касата Бойко Пенков заяви, че държавата би могла да осигури между 160 и 200 милиона лева за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса. Според заместник-министъра на здравеопазването останалата сума до 328 милиона лева, колкото е изчисленият от Надзорния съвет на Касата дефицит, може да бъде осигурена до края на годината от очаквани по-големи приходи от здравни вноски. Пенков коментира, че приходната агенция вече е взела мерки за това.

Днешното предложение на Министерството на финансите трябва да бъде обсъдено и прието от правителството и след това да бъде предложено на Народното събрание. Едва след това могат да бъдат отпуснати допълнителните пари за здраве.

Миналата седмица лекарите дадоха срок до вторник, 15 юли, проектът за актуализация на бюджета на Здравната каса да бъде внесен в парламента. В противен случай се заканиха да излязат на протести и да подават оставки.

Днес здравният министър Таня Андреева потвърди, че в момента Здравната каса има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения.

Притесненията на Касата са за това, че към края на годината ще се оформи дефицит и при смяна на правителство и разпускане на Парламента може да няма кой да актуализира бюджета през есента.

След заседанието членове на надзора обявиха, че Надзорният съвет на Здравната каса настоява за актуализация от 328 млн. лева и отхвърля предложението на МФ за 225 млн. лв.*, съобщи БНР.

Надзорният съвет на НЗОК не одобрява исканото от министъра на здравеопазването преразглеждане на сумата за актуализация на бюджета на касата. Мнозинството от надзорниците не са съгласни с предложението на МФ актуализацията да бъде в размер на 225 млн. лв.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и председател на Надзорния съвет обясни, че крайното решение каква цифра да бъде дадена за разглеждане от парламента, е на Министерски съвет. Той обясни, че ако се одобри актуализация от 225 млн. лв., Надзорният съвет ще трябва да реши откъде да спести останалите около 100 млн. лв. Според него най-вероятно тази сума ще бъде покрита с пари от бюджета за следващата година. Той обаче отбеляза, че това не би било решение на проблема. „Становището на надзора е, че са необходими 328 млн. лв.”, каза той.

* Актуализирана към 16.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още