IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бездънната каца Здравна каса

Заедно с актуализацията на бюджета на НЗОК е крайно време да се стигне до твърд ангажимент за промени с ясни и конкретни срокове

08:30 | 04.08.14 г. 14
Бездънната каца Здравна каса

 

Точно хоспитализациите и нарастващият брой легла за болнично лечение на глава от населението са във фокуса на последния доклад на Световната банка за състоянието на здравния сектор у нас. Основните препоръки са да се въведе ред във финансирането според резултатите, здравната каса да избере с кои болници да сключи договори, да се окрупнят болниците в районите с по-голяма гъстота на лечебните заведения, да се ограничи възможността на лечебниците да трупат дългове, да се оптимизират отделенията, да се развие извънболничното здравеопазване, включително и лечебните заведения за продължително лечение, долекуване и хосписите.

Списъкът с препоръки е дълъг, но пък абсолютно логичен. Една от причините за нарастващите разходи за болнична помощ, освен растящите хоспитализации, е растящият брой болници, с които Здравната каса работи без да има достатъчно ресурс.

Същевременно извънболничната помощ остава системно недофинансирана, а лечебниците за долекуване са изпаднали в законодателната черна дупка на безвремието. Така болничният сектор е единственият атрактивен за каквито и да било инвестиции – и държавни, и частни.

От години се говори и за липсата на Национална здравна карта, с която точно да се определят нуждите от населението от медицинска помощ по места, както и то разпределението на отделните елементи от извънболничната и болничната помощ по места, според нивата им на компетентност.

Друга черна дупка е и електронното здравеопазване, въвеждането на което ще спести доста разходи – финансови и на време, но и ще даде доста по-бърз и ясен отговор за неефективното канализиране на средства.

Здравна емиграция

Реформите в сектора са необходими от спешен порядък и за стопиране изтичането на кадри от здравния сектор. Според съсловните организации по около 500 лекари напускат страната всяка година, при специалистите по медицински грижи – сестри, акушерки и други здравни специалисти, числото е още по-голямо. Причините – ниското заплащане и лошите условия на труд.

От абсолвентите пък почти половината заминават извън България. Голяма част от тях са чуждестранни студенти, които се възползват от по-ниската цена за медицинско образование в страната. Това води до повишаване на средната възраст на практикуващите медици у нас, т. е. очаква се оттегляне на голяма група заради пенсиониране.

Болници, поликлиники, медицински центрове и други здравни институции все по-трудно си намират кадри, особено в по-отдалечените и неатрактивни райони на страната. Проблемът обаче се разпространява бързо и в по-големите градове – на фона на разкриващите се нови частни болници наличният персонал непрекъснато намалява.

Освен заплащането, един от водещите проблеми е свързан със специализацията на лекарите и продължаващото им развитие. Изискванията за назначаване на лекари също понякога се оказват спънка пред младите лекари.

Пътят за преодоляването на проблема е здравеопазването най-накрая наистина да се превърне в приоритет, а не да се подчертава само на хартия, в поредната стратегия за пред Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Боко Тиквата открадна 1.3 млрд лева от резерва на Здравната каса, сега се прави на светец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Internet
преди 9 години
Боко Тиквата открадна 1.3 млрд лева от резерва на Здравната каса, сега се прави на светец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
vallman
преди 9 години
Навремето имах един шеф, които създаваше хаос в собствената си фирма за да може да краде от себе си без жена му, която беше финансов директор на фирмата, да разбере. Крадеше от себе си за да плаща сметки, които жена му не би одобрила. Когато има хаос и безпорядък се КРАДЕ най-лесно. Хаосът в здравната каса е целенасочен. Това е още една "здравна пътека" по която се стрижат овцете. Та така....за здравната каса.... Бъдете живи и зрдави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
rtf
преди 9 години
Парите не са толкова малко, но се харчат неразумно. Защото дъжавата е няма никъде в схемата.Това което липса напълно при нас е ПРОФИЛАКТИКАТА. Няма никаква национална програма за здравеопазване и се лекуват само хората като преритат, а това е СКЪПО. У нас минават епидемия след епидемия, ту грип, ту дезинтерия, но на никой не му дреме. По ТВ-тата ни рекламират като ходим на море в куфара да слагаме и лекарства като Стоперан например, всички си знаем защо. И това е НОРМАЛНО, при нас де.Е не става само с болници, трябва и профилактика, както беше при комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още