IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предишният кабинет предложил въвеждането на мълчаливото съгласие за 10 режима

Предложението е публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации

11:16 | 07.08.14 г.
Предишният кабинет предложил въвеждането на мълчаливото съгласие за 10 режима

Вече бившото правителство на Пламен Орешарски е предложило да се въведе принципът на мълчаливото съгласие за 10 регулаторни режима. Предложението е публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации, а становища могат да се изпращат до 19 август.

В проекторешението е записано, че министрите ще имат срок от три месеца да направят съответните законодателни промени за въвеждането на принципа след приемането на това решение от кабинета.

Предвижда се мълчаливото съгласие да бъде въведено при регистрацията на вносители на растения и други растителни продукти, на земеделски производители, за упражняване на лесовъдска практика, при издаване на разрешение за паша, при издаване на разрешение за бракуване на трайни насаждения, при издаване на разрешение за обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, при вписване на самостоятелен обект, при регистриране на купувачи за първа продажба на продукти от риболов и регистрация на фирми, извършващи ремонт и сервиз на фискални устройства.

По принцип работна група към министъра на икономиката е предложила въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие при 53 регулаторни режима, но съветът за административна реформа към стария Министерски съвет е решил да предложи въвеждането му за 10-те режима, при които и в момента принципът се прилага широко.

През 2013 г. например мълчаливото съгласие е приложено над 35,6 хил. пъти при регистрацията на вносители на растения и над 78 хил. пъти при регистрацията на земеделски производители.

В доклада си бившият вицепремиер Даниела Бобева отчита, че в българското законодателство, въпреки европейските разпоредби, като универсално правило е установен мълчаливият отказ - непроизнасянето на администрацията в срок се смята за отказ да бъде издаден съответният акт. Изключение се прави само за определени случаи, регламентирани в други, специални закони.

Същевременно Бобева посочва в доклада си, че въпреки запитванията на бившия икономически министър, останалите министри не са направили предложения за разширяване на регулаторните режими, при които да се прилага мълчаливото съгласие.

„Основната причина за липсата на нови предложения вероятно се корени в неразбирането на смисъла на мълчаливото съгласие и неоснователните опасения на експертите в администрацията за последиците от неговото въвеждане", посочва се в доклада ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още