IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев притеснен от неприятен сценарий, ако кризата в Украйна не свърши скоро

БСП разкритикува и новите назначения във властта, които прави служебното правителство

17:08 | 14.08.14 г.
<p>
	В БСП са притеснени от новите назначения във властта. Снимка: <em>БСП</em></p>

В БСП са притеснени от новите назначения във властта. Снимка: БСП

Ако до октомври няма изход от кризата в Украйна, може и да се получи неприятен сценарий по отношение на газовите доставки за България. Този коментар направи бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на брифинг на БСП.

„За разлика от 2009 година обаче, сега газохранилищите в Чирен е пълно“, допълни той. По данни на оператора на хранилището - „Булгартрансгаз“ към 11 август в Чирен има малко над 414 млн. куб. метра газ при пълен капацитет на съоръжението от около 500 млн. куб. метра.

Основната тема на брифинга на социалистите днес обаче бяха последните назначения на властта, извършени от служебния кабинет. От партията заподозряха, че кабинетът „Близнашки“ проправя пътя на ГЕРБ към властта. Те обявиха категорично и че няма как назначенията да не са съгласувани с Борисов и обвиниха лидера на ГЕРБ, че именно той е назначавал кадрите.

„Въпросът, който трябва да си зададе обществото и който ние си задаваме за тази политическа метла, е кой стои зад зам.-министрите, областните управители и членове на политическите кабинети, кадри на ГЕРБ“, каза Мая Манолова. Според нея е очевидно, че това не са Близнашки и президентът, а „шефът на тези кадри – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов“.

Вчера и лидерът на ДСБ Радан Кънев обвини ГЕРБ, че се връща във властта чрез служебното правителство. Бойко Борисов реагира веднага и обяви, че нито едно от назначенията в сегашната власт не е съгласувано с него и дори обвини Реформаторите, че много от министрите са свързани с техните среди.

Според Манолова обаче твърденията на Борисов, че няма нищо общо с назначенията, са смехотворни, защото винаги се е хвалел с дисциплината в партията. Бившият депутат обяви, че няма как зам.-кметове на ГЕРБ да стават зам.-министри и областни управители без знанието на Борисов.

„Това е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори. Няма как някой да твърди, че това е политически неутрално правителство. То е политически оцветено, реваншистко правителство, назначено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов“, обяви още Манолова. Тя нарече кабинетът „Близнашки“ планът Б на Бойко Борисов за след изборите и заподозря, че ако ГЕРБ не успеят да формират правителство, ще продължат да управляват чрез служебното.

Според нея именно така може да се обясни „вакханалията от назначения“ на ГЕРБ.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов призова премиерът Георги Близнашки да не се държи като политически еничар и да прави промени само там, където е нужно. Социалистите припомниха, че това е служебен кабинет и основната му роля е провеждането на изборите. Според червените кабинетът трябва да се съсредоточи и върху покриване на щетите от наводненията и да продължи стабилизационните мерки в енергетиката.

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев разкритикува персонално някои от назначенията на служебното правителство. Той акцентира на това, че един от новите зам.-министри в икономиката е Антон Павлов, работил в ЧЕЗ, и заподозря, че ЕРП-та вече ще си имат пост в министерството.

БСП не даде ясна позиция на въпроса ще подкрепи ли Кристалина Георгиева за втори мандат в Европейската комисия. „Не може със заобикаляне на най-важните въпроси всичко да се свежда до персоната“, каза Янаки Стоилов и допълни, че не се дават аргументи какви български и европейски въпроси ще бъдат защитени с нейната кандидатури.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още