IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният борд ще заседава поне веднъж месечно

Новата институция ще бъде постоянно действащ орган към Министерския съвет, става ясно от проектопостановлението за създаването му

15:27 | 25.08.14 г. 1
Енергийният борд ще заседава поне веднъж месечно

Поне един път в месеца ще се събират експертите, които ще участват в Енергийния борд, става ясно от постановлението за създаването на институцията и правилника за дейността й, публикувани на страницата на Портала за обществено обсъждане. До 8 септември от Министерския съвет очакват коментари на заинтересованите страни по публикуваното предложение.

Новата институция ще бъде постоянно действащ орган към Министерския съвет и задачата му ще бъде да решава важни въпроси в областта на енергетиката, е записано още в проекта. Финансирането на дейността на борда ще идва от бюджета на Министерския съвет. 

Бордът ще извърши анализ на състоянието на сектора и ще посочи причините, които водят до нестабилност на системата. На базата на тази информация ще предложи и принципи за устойчиво управление на енергетиката.

Архивът от заседанията на борда ще бъде публичен, като протоколите ще бъдат изготвяни до три дни след заседанието. На страницата на Енергийния борд в интернет ще бъдат публикувани още и решения, становища и предложения на институцията, както и годишните отчети от дейността й.

В състава на борда ще влиза по един представител на електроразпределителните дружества (ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕVN), както и на Асоциацията на топлофикационните дружества, Асоциацията на банките в България, на Българската фотоволтаична асоциация, на Асоциацията на водните централи, на ветроенергийната асоциация, на потребителите, на работодателските организации (Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата и Българска стопанска камара), на синдикалните организации (КНСБ и КТ „Подкрепа“), на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Участие в борда ще имат и Българският енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК), AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3.

Председател на борда ще бъде Екатерина Захариева (вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране), а неин заместник ще бъде енергийният министър Васил Щонов. Членове на Енергийния борд ще бъдат още и зам.-министърът на икономиката и енергетиката, зам.-министърът на труда и социалната политика, както и председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

На заседанията на борда могат да бъдат привличани още и представители на други държавни и международни органи и институции, както и търговски дружества от сектор „Енергетика“, е посочено още в проекта за постановление за организация на дейността на новата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Не знам къ момнта по олко пъти в годината заседават, но ефекта е явен. Интересно какво ще ни докатрат с ежеседмични заседания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още