IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ ще обсъжда с фермери разпределението на парите за тютюн

Има драстични примери за несправедливо разпределени огромни субсидии, заяви Васил Грудев

16:11 | 04.09.14 г.
МЗХ ще обсъжда с фермери разпределението на парите за тютюн

Министерството на земеделието и храните започва дискусии с браншовите организации за по-справедливо подпомагане на тютюнопроизводителите в страната. Това съобщи в Пловдив министър Васил Грудев, който откри Третия международен форум на  производителите на ориенталски тютюн.

Срещата с асоциациите на тютюнопроизводителите ще бъде следващата седмица. На нея ще се обсъжда разпределението на подпомагането в сектора и подзаконовата нормативна база, информира БТА.

"Има драстични примери за несправедливо получаване на огромни субсидии под формата на национални доплащания от определени юридически лица, както са били разписани в схемата за референтния период 2007 -2009 г.", посочи Грудев. Сега фирмите ги получават несправедливо, тъй като тогава са работили, но сега не извършват такава дейност, допълни той.

Сега е моментът да се заложи рамката на доплащанията за догодина и да се фиксират отделните ставки за подпомагане за отделните видовете тютюн, смята Васил Грудев.

Министърът припомни, че страната ни е с най-голямото разнообразие на отглеждани сортови групи тютюн от страните в Европа. За 60 години у нас са създадени, признати и утвърдени 160 сорта тютюн.

Припомняме, че неведнъж политици са коментирали за злоупотреби при сегашното разпределение на парите за сектора, но засега не са предприети промени и подпомагането продължава да е според референтния период 2007 -2009 г.

Заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков подчерта, че  най-големият проблем, пред който са изправени в момента браншовите организации е запазването на производството на ориенталските тютюни и сортовете "Бърлей", информира БНР.

Когато на 16 октомври темата ще се обсъжда на форума на Световната здравна организация в Москва, ще има мирни протести във всички държави производителки, предупреди той.

У нас повече от 200 хиляди души са ангажирани в отглеждането на ориенталски тютюн, в Европа те са повече от 400 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още