IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15% от произведения тютюн у нас се продава нелегално, твърдят търговци*

Промените в законодателството за тютюна минаха на първо четене в земеделската комисия към парламента

17:40 | 02.07.14 г.
15% от произведения тютюн у нас се продава нелегално, твърдят търговци*

15% от тютюна в страната се продава нелегално, заради което бюджетът губи милиони от акцизи. Тези данни бяха представени пред парламентарната земеделска комисия по повод внесения от ДПС нов Закон за тютюна.

Проектът предвижда да бъде създадена Изпълнителна агенция по тютюна, браншът да се ръководи от Националната камара по тютюна, както и да бъдат създадени регистри на производителите и на изкупвачите.

Вносителите обясниха, че е предложен изцяло нов закон, за да не се правят над 20 корекции в сегашния. Според тях се предвижда да бъде създадена Национална камара по тютюна, защото е необходимо да има организация, в която да се включат производители, търговци и преработватели, за да се решават проблемите в сектора. Нужен е и диалог между различните страни, защото всяка година имало напрежение при изкупуването и окачествяването на тютюна.

Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите, припомни, че  след либерализацията на пазара при предишния кабинет е имало увеличение на цените на тютюна, но сега на преден план излезли и негативи. В сектора има частична анархия и несигурност за всички по веригата, смята производителят. Той се застъпи за създаването на регистър на производителите и обработваните от тях площи, както и на търговците.

Необходима е преработка на законодателството, а фермерите искат сигурност за всички – от производството до реализацията на тютюневите изделия, заяви Филев.

Николай Тончев, изпълнителен директор на фирма, която изкупува тютюн, заяви, че в момента сегашният закон не действа и има пълна анархия при продажбата на суровината.

„Сега 15% от тютюна в страната минава през сивия сектор, което са загубени за бюджета между 400 и 600 млн. лв. от акцизи. Навсякъде в страната се предлага нелегален нарязан тютюн“, твърди той. Според Тончев новото законодателство ще създаде разходи за фирмите, но те са съгласни с това, за да има прозрачност в сектора.

Арбен Мименов, председател на Сдружението на производители на ориенталски тютюн, коментира, че при ориенталските тютюни цените не са се вдигнали при либерализацията на пазара. „Мен главно ме интересува защитата и спокойствието на тютюнопроизводителите. Липсата на регистър и отношението на фирмите към производителите беше показателно при последната кампания – ако фирмата има 100 договора в едно село, изкупува по 25 и си тръгва без обяснения“, даде пример той.

Производителят също се застъпи за създаването на регистри. Той призова законът да бъде разгледан, за да имат сигурност земеделците, че в определен срок тютюнът ще бъде изкупен.

Той посочи още, че в момента много хора намират спасение в производството на тютюн като алтернатива на безработицата. Новите производители обаче не могат да ползват подпомагането, което се изчислява за референтен период.

Цанка Кемалова, председател на Асоциацията на тютюневата индустрия, заяви, че сега регламентите за производителите на цигари са много по-строги, отколкото за производителите на тютюн. Никой не знае какво точно се случва с произведения тютюн, каза тя и се застъпи за промяната в законодателството.

Последна актуализация: 09:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още