IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани сезираха ЕК заради замърсяването на р. Луда Яна

В Панагюрско отново изплува мъртва риба, хората обвиняват Асарел Медет

22:38 | 04.09.14 г.
Граждани сезираха ЕК заради замърсяването на р. Луда Яна

Гражданска организация сезира еврокомисаря по въпросите на околната среда и представителите на “Зелените” в Европарламента заради замърсяването на р. Луда Яна.

Сигналът е изпратен и до Прокуратурата, Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите.

Хората обвиняват за проблемите добивното предприятие Асарел Медет.

Както БНТ съобщи, в района на панагюрските села Бъта и Баня отново е изплувала мъртва риба. От Регионалната инспекция по околна среда в Пазарджик са направили проби на водите на реката и на водохващанията на пречиствателните станции  на предприятието.

Това е втори случай на измряла риба в района за тази година. През май месец се оказа, че рибата е погинала заради мътната вода, допълва националната медия.

“Днес 04.09.2014г., след поредния дъжд, отново ставаме свидетели на ново залпово замърсяване на реката и измиране на ихтиофауната по цялото поречие”, посочва се в сигнала на гражданската организация до институциите и европейските власти.

Хората настояват да се назначи независима комисия от експерти на Европейския съюз (ЕС), които да определят виновника за системните замърсявания, нанесените до момента вреди на природата, живота и здравето на населението.

“При доказване на вината на българските власти настояваме да бъдат наложени съразмерни санкции на българското правителство за неспазване на европейските закони и за екологичен геноцид над засегнатото население”, посочва се в писмото до Еврокомисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още