IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров: Прокуратурата не може да изпише и изпълни стопанска рецепта за КТБ

Преструктуриране на банката е по-добрият вариант от ликвидация, смята главният прокурор

10:52 | 07.09.14 г. 3
Цацаров: Прокуратурата не може да изпише и изпълни стопанска рецепта за КТБ

Аз съм с ясното съзнание, че Прокуратурата не може да изпише и изпълни стопанска рецепта за Корпоративна търговска банка (КТБ), Прокуратурата не е финансов регулатор. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за „Денят започва в неделя с Георги Любенов” по БНТ.

Според него по-удачният момент да се зададе въпросът „Ликвидация или преструктуриране?” би бил към 20 септември, когато изтичат трите месеца специален надзор. Тогава по думите му ще има „някаква по-окончателна картина от трите одитни доклада”.

Личното мнение на Цацаров е, че предложеното преструктуриране - разделянето на банката на добра и лоша, е по-добрият вариант. Той повтори позицията си, заявена преди дни, че изходът не трябва да бъде финансова смърт на банката.

Главният прокурор аргументира мнението си с тезата, че банката е създадена и работила с практики, „доста различни и противоречиви от банковото дело”. „Сега не можем да кажем на хората – дотук, спасявайте се”, заяви той. По думите му държавата е показвала на вложителите в КТБ години наред, че там няма риск.

„Затова трябва да мислим не за ликвидация, а за преструктуриране, дори за някакъв вид помощ, разбира се, не в тежест на данъкоплатеца. Когато има дори и малко надежда, че нещо може да проработи, то трябва да бъде съживено.”

По думите му върхът на пирамидата не е само мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, а и всички хора, които в продължение на години са създавали среда на ненормално банкиране, били са толерирани от нея и са получавали облаги. „Немалко хора, които изрекоха тежки думи срещу Прокуратуратата, са ползвали не просто продуктите от банкирането, но и пари в брой, и това е налице в делото”, посочи още той.

Цацаров изрази очаквания, че обществото „ще разбере много неща”, когато обвинителният акт бъде внесен в съда. „Може би тогава ще бъдем съдени малко по-справедливо”, допълни той.

На въпрос ще има ли нови обвиняеми извън състава на банката, главният прокурор заяви, че кръгът на обвиняемите се определя от кръга на доказателствата. „Има данни, че е възможно да има и още обвинени лица, длъжностни лица от състава на управление „Банков надзор”, каза той.

Цацаров коментира и темата за наводненията в страната (интервюто е взето в петък преди последните природни бедствия).

Той сподели, че в Мизия е видял добра организация на работа на участниците в първоначалните аварийни работи - МВР, противопожарна охрана, общинско ръководство.

„Другата страна може да се изрази само с 3 цифри– видях 120 жилища, негодни за обитаване, 350 човека без покрив над главите си, 550 човека, които се нуждаят от изхранване. Ще останат не по-малко от 150 човека, даже 200, за които зимата ще премине не по обичайния ритъм на живот”, каза той.

По думите му следствието е свършило немалко работа по случая Мизия, като са направени огледи на 39 язовира и водоема в района. Предстоят интензивни разпити.

„На първо четене може да се каже, че е доста прекъсната връзката между кмет и областна управа, може би не по вина на кметското ръководство. Но това е предмет на по-наташни разследвания”, заяви той.

Цацаров изрази разочарованието си, че проблемът с бедствията у нас остава неразрешен. „Не може за всичко да обвиняваме майката природа. Очевидно се нуждаем от системен подход”, посочи главният прокурор.

По думите му подходът трябва да обхване цялата страна и рискът да бъде минимализиран до край. „Минимализиране означава дори изпускане на язовири, установяване на собственост, монтиране на спирателни кранове, защото в Мизия се оказа, че и това го няма”, каза той.

Цацаров цитира и думи на зам.-кмета на Мизия: „Язовирът трява да генерира стопански приходи, оказва се обаче, че генерира само нещастия”.

Цацаров коментира и няколко конкретни разследвания.

По случая с бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров той обясни, че разследването се бави заради швейцарската банкова сметка на Бисеров, като в момента се полагат усилия за преодоляване на швейцарската банкова тайна.

„Няма да се откажем, ако не успеем. Това дело трябва да влезе с обвинителен акт и доказателства в съда”, категоричен беше главният прокурор.

Относно разследването на отстранения шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов Цацаров заяви, че и то би следвало да приключи с обвинителен акт. В момента по случая са работи активно с ОЛАФ.

„Това, че по делото няма новини, не означава, че по него не се работи. Скоро отново ще влезе в медийното пространство”, заяви той.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
Tony
преди 9 години
В голяма заблуда си! :)"Работещата прокуратура" работи само да разбие тази част от Мафията, която е срещу бойко и пази неговата! :)http://e-vestnik.bg/7131
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
vsp7
преди 9 години
незнам защо всички искат да се харесат на "НАРОДА" и говорят по начин и неща които не са им работа?Пример: Цацаров за оздравяване на КТБ.Но като изключа Икономическите му възгледи има и ено изречение където може да покаже какво означава "Работеща Прокуратура":"По думите му върхът на пирамидата не е само мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, а и всички хора, които в продължение на години са създавали среда на ненормално банкиране, били са толерирани от нея и са получавали облаги."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Цацаров, естествено, че прокуратурата това не го може и за това държавата си има централна банка. Твоята работа е не да развиваш финансовия сектор, а да се бориш срещу мафията!Ти не се бориш срещу мафията, а управляваш банковата сфера, защо ли????И за колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още