IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка готова да подкрепи реформата на българската енергетика

С помощта на институцията ще се подобри административният капацитет на ДКЕВР, обясни вицепремиерът Захариева

14:26 | 11.09.14 г.
Световната банка готова да подкрепи реформата на българската енергетика

Световната банка има готовност да подкрепи България при реформирането на енергетиката, стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на регионалното развитие и инвестиционното развитие Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка у нас Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти.

Томпсън е пристигнал в България през август 2014 г., след като четири години работи като мениджър „Стратегии и операции“ в сектор „Човешко развитие“ в централата на Световната банка във Вашингтон, съобщиха малко по-рано днес от институцията.

След днешната му среща с Екатерина Захариева стана ясно, че банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система. Организацията ще съветва Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по  отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения, пишат от пресцентъра на регионалното министерство.

Целта е подобряване на административния капацитет на енергийния регулатор, както и изготвяне на политики, които да се поставят на ясна пазарна основа.

По време на срещата Екатерина Захариева е представила и новосъздадения Енергиен борд.

Припомняме, че служебният кабинет на Марин Райков, в чийто състав Захариева отново беше вицепремиер и отговаряше за регионалното развитие, също потърси подкрепата на международни институции за оздравяване на българската енергетика. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за стабилизирането му.

В последните седмици правителството на Пламен Орешарски отчете, че голяма част от препоръките вече са изпълнени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още