IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньори и енергетици на протести заради проблеми със заплатите

Акциите не са политически, твърдят участниците в тях

14:12 | 24.09.14 г.
<p>
	Протестиращи блокираха движението по главен път Е-79 край пернишкото село Драгичево. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестиращи блокираха движението по главен път Е-79 край пернишкото село Драгичево. Снимка: БТА

Миньори и служители в топлоелектрически централи в страната излязоха на протести заради неизплатени задължения на Националната електрическа компания (НЕК) към енергийните дружества и в резултат – забавянето на заплатите им.

За няколко минути по обед миньори и енергетици от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник "Мини открит въгледобив" и местната "Топлофикация" блокираха движението по главен път Е-79 на кръстовището край пернишкото село Драгичево, съобщи БТА.

Просрочените задължения на НЕК към пернишката "Топлофикация" са 6,7 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев. По думите му след няколко дни ще излезе още една фактура за произведена от ТЕЦ "Република" електроенергия на стойност над 2,5 млн. лв., която също ще бъде дължима в следващ период. Няма никакви преводи от НЕК, това вече се отразява на заплащането на хората, заяви Георгиев.

Според него на пернишката "Топлофикация" се налагат ограничения върху производството на електроенергия.

Това е вторият протест на миньори и енергетици от Перник. Миналата седмица те блокираха за първи път кръстовището край с. Драгичево в подкрепа на колегите си от мина "Черно море".

За кратко в Русе работници в местната топлофикация блокираха движението към "Дунав мост". Както и вчера, служителите се събраха по обед пред централата на дружеството, информира БТА.

След това, придружавани от полицейски автомобил, се отправиха пеша до кръговото кръстовище в района на ГКПП "Дунав мост". По пътя си те затрудниха движението на превозни средства за кратко, като скандираха "Искаме заплати".

НЕК не е превела 22 млн. лева на дружеството, а заплатите се бавят, заяви представителят на синдикатите Ангел Ставрев.

Протестиращите от инициативния комитет искат редовно и своевременно разплащане от страна на НЕК към производителите, запазване на работните места в дружеството и в сектор "Енергетика", редовно получаване на заплати, реални цени на електрическата енергия, преустановяване на ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство.

В Сливен служители в топлоелектрическата централа също протестираха заради забавени заплати, съобщи „Фокус”. От май работниците получават само част от парите си.

Според участниците в протеста забавянето на заплатите е заради нередовни плащания от страна на НЕК към сливенската топлоцентрала, която произвежда и електрическа енергия.

За май ръководството на дружеството дължи 23 хил. лв. забавени плащания, за юни - 44 хил. лв., а за юли - 120 хил. лв., заяви Кънчо Танев, зам.-изпълнителен директор на дружеството.

Той не е съгласен със съобщението на НЕК, че държавната компания е превела 71% от дължимите пари на ТЕЦ – Сливен. Тези суми са по стари фактури от 2013 година, а останалите се превеждат директно на контрагентите на топлоцентралата като Мини „Марица – Изток” и не стигат до сливенското дружество, твърди Танев.

30 служители на Мина „Черно море” са пристигнали от Бургас, за да подкрепят своите колеги от сливенската топлоцентрала.

Стотина работници от "Топлофикация Плевен“, които не са на смяна, също протестираха като блокираха за около час главния път за Русе. Трафикът бе пренасочен от полицията по обиколен маршрут.

Йордан Василев – зам.-изпълнителен директор на дружеството, заяви пред БТА, че протестът ще продължи, докато НЕК не изплати задълженията си за изкупена електроенергия, които са на стойност 27,4 млн. лева. Това е причина дружеството да има задължения към "Булгаргаз" 26,2 млн. лв. и на практика поставя топлоцентралата под заплахата да й бъде спряно или намалено подаването на газ. НЕК забавя заплатите на близо 200 работници в Плевен и отлага плащания, каза Василев.

По време на всички протести работниците са заявили, че исканията им не са политически и нямат нищо общо с предизборната кампания.

Преди два дни стана ясно, че дълговете на НЕК към топлоелектрическите централи са над 200 млн. лв. Централите на свой ред дължат пари на мините. Според вицепремиера Екатерина Захариеване НЕК не може да разплаща повече от 53% от задълженията към контрагентите си.

Финансовата нестабилност на НЕК е една от причините за очакваното увеличение на цената на тока от 1 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още