IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Януарският доклад на ЕК може да ни отдели от Румъния

Правосъдният министър предупреди, че трябва да излъчим визия за реформа

11:30 | 26.09.14 г. 7
Христо Иванов: Януарският доклад на ЕК може да ни отдели от Румъния

Януарският доклад на Брюксел е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния, предупреди правосъдният министър Христо Иванов пред БНР.

По думите му намираме се в дълбока криза на институционалния ред и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България все повече се превръща в новия "болен човек" на Европа, в слабото звено, заяви още той.

Вчерашният избор на ВСС, който не избра нов председател на Върховния касационен съд, според него, е поредният пропуснат шанс да излъчим ясна визия за реформа. Думата "реформа" отсъстваше от вчерашната процедура, категоричен е министърът.

„Следващата процедура на избор трябва да е изцяло на територията на темата за съдебната реформа, темата за отстояването на независимостта от председателя на ВКС, темата за лидерството на съдебната система, на съда“, смята Иванов.

Той посочи като една от големите теми в реформата съдийската независимост и самоуправление. "Нямаше договорка, защото нямаше и резултат" - така Иванов коментира вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет.

Служебният министър заяви още, че трябва да бъдат преодолени определени зависимости в съдебната система.

„Избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която видяхме, така беше и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор. И понеже в момента сме в едно междувластие, няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство“, изтъкна той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
vanaia
преди 9 години
Румънците са мноого напред. Скоро бях на тяхното летище в Букрщ. Просто не го съпоставяйте с нашия Терминал 2, че ще падне смях, защото е като селска гара на кръстопът. Това което видях и ме изнедада е едно европейско ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Tony
преди 9 години
Време е Румъния да напредне!Не е честно да дърпаме Румъния назад в руското влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
РеформаТА трянбваше да се е СЪСТОЯЛА преди десетки години (вече !!) .... а не сега да ми ИЗЛЪЧВАТЕ визии, разни !!Да ви таковам в ИЗЛЪЧВАТЕЛИТЕ !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
коки
преди 9 години
Ало pernik май не си в час.Във всяко едно отношение румънците са много по -напред от българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
kalin6610
преди 9 години
Май не си разбрал, румънците ще ги отделят от изоставащите българи. Прочетипак статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ех комплексарски балкански начин на мислене. Значи няма трагедия в това, че имаме предпазна клауза за съдебната система, няма трагедия в това, че съдебната система като октопод е оплела държавата, пропита от корупция, че се използва основно за натиск на някои хора и покриване на други, а за обикновения човек е арменски поп,няма трагедия в това, че много дела се решават като се водят, докато една от страните не умре от старост, но голямата трагедия е, че ще ни отделят от Румъния. Няма лошо в това да сме зле, да сме на дъното, стига и Румънците да са там. България щяла да е новия болен човек на Европа. Кое му е новото бре джанъм, кое, когато говорим за правосъдие и законност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 23
pernik
преди 9 години
Дано час по-скоро да ни отделят от изоставащите румънци. Не е справедливо да ни висят на врата като воденичен камък. Ние сме много по-напред и е редно да ни третират по по-добър начин. Някой ден като ни настигнат румънците няка пак да сме заедно, но засега само ни влачат назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още