IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделено събраните отпадъци ще бъдат предавани на десет площадки в столицата

Засега само юридически лица могат да изхвърлят отпадъци там, но от 1 декември площадките са разположение и на гражданите

18:18 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разделено събраните отпадъци ще бъдат предавани на десет площадки в столицата

Разделено събраните отпадъци от опаковки, отпадъчни материали от хартия, пластмаса, метал, стъкло, негодни за употреба батерии, текстилни отпадъци, електроуреди, зелени отпадъци ще могат да бъдат предавани на десет специално обособени площадки в столицата. Това съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителството на завода за отпадъци, предаде БТА.

Съгласно Закона за управление на отпадъците Столичната община трябва да има площадки за разделено събиране на едрогабаритни и биологични отпадъци, припомни кметът. Тя каза, че общината вече е сключила пет договора за десет площадки в различни райони на София.

Засега само юридически лица могат да изхвърлят отпадъци там, но от 1 декември площадките ще бъдат на разположение и на гражданите. Това ще помогне да се увеличат количествата на разделено събран отпадък, отбеляза Фандъкова.

Кметът на София информира, че зелени отпадъци ще могат да бъдат предавани и в кв. "Бояна" на ул. "Стар Беловодски път".

Всички събрани зелени отпадъци ще отиват в инсталацията за биологично третиране "Хан Богров". Там от началото на годината са преработени над 8200 тона зелени отпадъци.

Произведени са над 800 тона компост. Произведената от инсталацията  електроенергия е продадена за 86 хил.лв., подчерта кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още