IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 150 000 лв. на близките на жертвите от Горни Лом

Кабинетът съдейства за бързо издаване на смъртните актове

13:55 | 08.10.14 г.
Отпускат 150 000 лв. на близките на жертвите от Горни Лом

Кабинетът отпусна 150 000 лева еднократна помощ на наследниците на починалите при взрива в завода в Горни Лом, съобщи вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов след заседанието на правителството.

При инцидента на 1 октомври загубиха живота си 15 души. Еднократната финансова помощ ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

„Работим по максимално бързо издаване на всички документи, включително акт за смърт, за да могат близките да получат всички предвидени помощи“, съобщи Иванов. По думите му работи се в тясно сътрудничество и с местната власт и с прокуратурата за преодоляване на всички пречки и издаване на документите.

На редовното си заседание днес служебното правителство реши да облекчи реда за предоставяне на материали от държавния резерв, необходими при кризисни ситуации.

„В предишни управления беше затегнат режимът и в конкретна ситуация на криза в Мизия видяхме, че това е непрактичен режим“, обясни Иванов. Така отпускането на гумени ботуши и лопати трябваше да мине първо през Министерския съвет, даде пример той.

С решението си кабинетът създава изключение, когато става дума за обявено извънредно положение и искане от публичен компетентен орган, материали да се отпускат с решение на председателя на резерва и да има последващ контрол от МС.

Същевременно се увеличават и правомощията на Инспектората на Държавния резерв, също във връзка с контролните функции при отпускането на материалите.

Вицепремиерът каза още, че се създава и по-добра организация по предаването и ползването на държавните резерви за преодоляване на възникнали бедствия.

Още новини вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още