IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за удължаване на живота на пети блок

Консорциум от "Росэнергоатом", "Русатом Сервис" и EDF ще реализират проекта в максимално кратки срокове

12:05 | 09.10.14 г. 1
АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за удължаване на живота на пети блок

АЕЦ „Козлодуй“ е подписал договор за удължаване на срока на експлоатация на пети блок с консорциум между фирмите ОАО „Концерн Росэнергоатом“, ЗАО „Русатом Сервис“ и Electricite de France (EDF), става ясно от съобщение на сайта на руския гигант Росэнергоатом.

Според постигнатите договорки проектът за удължаване на живота на блока ще бъде реализиран в максимално кратки срокове. От руската компания отбелязват още, че френската EDF и „Росэнергоатом“ вече участват в подготовката за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Първият етап на проекта започна през 2012 година и включва обследване на двата реактора и оценка на остатъчния живот на оборудването и съоръженията в тях.

Лицензът за експлоатация на пети блок на единствената ни ядрена електроцентрала изтича през 2017 година. От „Росэнергоатом“ коментират, че се анализира възможността за удължаване на живота на блока с още 60 години. 

Срокът на експлоатацията на шест блок изтича през 2019 година. 

Припомняме, че съвместно с работата по удължаване на живота на двата блока централата анализира и възможността да се изгради и седми блок в централата. Проучванията за строителството на новата мощност са възложени на американската Westinghouse. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ха! Какво правят тез национални предатели?!!! Пак продават България на ***! Президентченцето защо мълчи?!!! Спи ли?!!! Не се ли взе твърд курс към енергийна независимост от комунистическите ***?! Какви са тези компромиси?!! Знаят ли на ул. Козяк за тези безобразия?!!! Сенатор Маккейн уведомен ли е?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още