IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва направи забележка на Плевнелиев след интервю за германски всекидневник

Реакцията е за думите му, че Русия е "националистическа и агресивна държава"

17:09 | 09.10.14 г. 5
Москва направи забележка на Плевнелиев след интервю за германски всекидневник

Негативните изявления на президента на България за Русия предизвикват сериозно безпокойство и потъпкват традициите на приятелство и сътрудничество между двете страни. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от РИА Новости.

Преди седмица в интервю за германския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung Росен Плевнелиев нарече Русия „националистическа и агресивна държава“.

В интервюто президентът заявява: „Ние искаме да виждаме като партньор една страна, дала Чайковски, Толстой и Достоевски на света. Но фактите показват, че днес ние си имаме работа с една друга Русия – с една националистическа, агресивна държава при един президент, който разглежда Европа не като партньор, а като противник“.

„Изявления от подобен род предизвикват у нас най-сериозно безпокойство. За съжаление, за пореден път повтаряйки необоснованите твърдения за така нареченото анексиране на Крим и опити да се диктува на Украйна, държавният глава прибягва към недопустима реторика, като това се прави в угода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалността и потъпква вековните традиции на приятелство и сътрудничество между братските народи на Русия и България“, отговори Лукашевич.

Той добави, че българският политик не желае да забележи настойчивите и последователни дипломатически усилия на Русия и лично на президента Владимир Путин за разблокиране на кризисната ситуация в Украйна.

„Очевидно е, че си имаме работа с преднамерено изкривен и избирателен подход към оценката на външната политика на Русия по украинското направление. Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия“, заключи Лукашевич.

Реакцията на говорителя на руското външно министерство идва ден след изявлението на българското Министерство на външните работи, в което се посочва, че България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред Русия.

Поводът беше коментар на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че „някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия“. Думите на Рогозин са във връзка с намеренията на България да се откаже от руските бойни самолети.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
=== Непремереният му език ще му коства много на пишман държавния ни глава.=== Нищо няма да му коства на нашата държавска глАва. Ще ни коства на нас, българите. Защото от ЕС водещи политици заявяват, че Русия не е заплаха за Европа, но Плевньо явно не е в Европа, а в Тюркостан, щом единствен от държавните глави отиде да целува ръката на падишаха. Низът му от антинационални актове е доста дълъг и нямам намерение да ги излагам тук. Ако някой смята, че това е поведение на държавник, толкова по-зле за него. Прислуга на определен олигархичен кръг у нас и слуга на американски, дори не европейски интереси, навън. И стига с тия изтъркани "русофил" - "русофоб". Как пък не се намери поне един държавник, който да държи на националните интереси! Продажна пасмина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Поредното доказателство колко си жалък. Защо не каза същото вчера, когато Български министър направи също толкова напълно уместна забележка, за също толкова неуместно и обидно изказване на рогозин към представител на Българското правителство?? Както каза Календара - ти вярно си недоразумение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
STRAHO
преди 9 години
Напълно уместна забележка са му направили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 15
dakl
преди 9 години
Непремереният му език ще му коства много на пишман държавния ни глава. Пустият му мерак да бъде отличен като най голям русофоб сред източноевропейците ще удари по всички нас гражданите на България. А иначе този синдром гениалният Достоевски го е предвидил още преди 150 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
Tony
преди 9 години
Сега, Президентът ще си го премести!Това трябва да се разбира като "подкрепа" на всички русофилски движения в бг., както и подкрепа за герб, бсп и дпс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още