IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

95% от производството на отбранителната ни индустрия се изнася

В сектора са заети около 15 хил. души, а годишните обороти на фирмите в бранша са около 600 млн. лв.

14:09 | 10.10.14 г. 4
95% от производството на отбранителната ни индустрия се изнася

Около 95% от производството на дружествата от отбранителната индустрия отива за износ, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на Индустриалния форум, посветен на отбранителния комплекс.

По време на дискусията икономическият министър посочи, че българската военна промишленост може да се наложи като конкурентоспособен и иновативен европейски производител.

Според представените от Щонов данни през последните три години годишният оборот на българските дружества от бранша е около и над 600 млн. лева. В сектора са заети приблизително 15 хил. души, посочват от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Страната ни разполага с технологични възможности и кадрови потенциал за производството на продукция в областта на лекото въоръжение, боеприпасите, оптиката, комуникациите, акумулаторните батерии, ремонта на военна техника и средствата за индивидуална защита.

Обемът на износа на отбранителна продукция от страната ни се запазва стабилен, включително за страните от НАТО и ЕС, но се работи активно и за оползотворяване на съществуващите възможности, които произтичат от членството на България в тези две организации, обясни още Щонов.

„Силно насърчаваме българските фирми и индустриални експерти да участват в проучванията, дейностите и инициативите на Индустриалната консултативна група на НАТО“, коментира още той.

Според икономическия министър друга значима област, в която са съсредоточени усилията на европейско и на национално ниво, е разработването и прилагането на мерки по отношение на малките и средните предприятия, които работят в интерес на отбраната и сигурността.

Работи се по отношение на включването на малкия бизнес във веригата за доставки, осигуряването на трансграничен достъп до пазара, насърчаването на партньорските отношения в съвместни проекти, регионални мрежи и клъстерни обединения, присъединяването към стратегиите за интелигентна специализация и получаването на достъп до финансиране от европейските структурни и инвестиционни фондове за проекти с двойно предназначение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Те и да имат, нали знаеш на кого ще ги дадат?! Да не сме влезли в НАТО, за да си Харчим кинтите из разни български фирми? Я виж Чехлю как се е разбеснял за модернизация, ама все на запад бръмчи и от там мятя клетвите за спасение от смъртната руска заплаха... Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
бил съм в един от заводите в бранша(няма да казвам кой), където произвеждаха някакви неща...сорка че така говоря, ама вярно само така мога. И там изпълнителният директор, като го питах дали БА разполага с тия неща той ми каза-не, те нямат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
Нашата отбранителна индустрия трябва да се закрие спешно, защото нейната продукция се използва от терористични организации в Близкия Изток, включително и за атентати в целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
"В сектора са заети приблизително 15 хил. души..."Уауу, те повече от войската бре! Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още