IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Михайлова: Правителството на малцинството е рисково за страната

С 84 души не могат да бъдат направени реформи, категоричен е и социологът Андрей Райчев

08:37 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Е. Михайлова: Правителството на малцинството е рисково за страната

Съставянето на правителство на малцинството в този момент е много рисково, коментира в ефира на „Нова телевизия” бившият депутат Екатерина Михайлова.

Тя припомни, че досега е имало само два примера на правителство на малцинство – на СДС с премиер Филип Димитров, управлявало с подкрепата на ДПС, и на Бойко Борисов, когато "ГЕРБ управлява с неясната от политическа гледна точка подкрепа на отделни независими депутати".

За Михайлова обаче в момента има много важни проблеми за решаване и е нужно мнозинство в парламента. „Когато няма стабилност, няма подкрепа в парламента за определена политика и се създава и несигурност в управлението”, коментира още тя и допълни, че реформите се решават от парламента, макар и кабинетът да е двигател на промените.

„С 84 души реформа не може да бъде направена”, категоричен беше и социологът Андрей Райчев, който също участва в дискусията. Според него ДПС се стреми да се оттегли от властта, защото лидерите на движението усещат, че има много натрупано недоволство срещу тях и са „на ръба на сатанизирането”. Райчев обаче допълни, че ДПС очевидно ще има „някакво влияние”.

Припомняме, че в понеделник лидерът на движението Лютви Местан изказа своята подкрепа в продължение на 300 дни за правителство на малцинството, което да бъде съставено от ГЕРБ.

Според Райчев мандатът на 43-то Народно събрание е ограничен и ще продължи най-много две години. Решението за правителството ще дойде от „средните партии”, смята още социологът. Той визира поведението на „Патриотичния фронт” и на „Реформаторския блок”.

Двамата експерти бяха категорични, че консултациите между партиите, които се извършват през тази седмица, е добър пример за страната. Михайлова отчете, че екипите на ГЕРБ и БСП, които разговаряха първи, са били много добре подготвени и след разговорите е станало ясно къде са приликите и разликите между политиките на двете групи.

Андрей Райчев посочи, че след разговорите е станало ясно, че ГЕРБ и БСП не могат да управляват заедно. „БСП по един легитимен начин каза, че няма да участва в управлението", обясни той.

Днес разговорите продължават с ДПС, а в четвъртък от ГЕРБ ще разговарят с „Реформаторския блок”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още