IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 25 хил. са намалели учениците в техникумите през последните години

Кабинетът прие Стратегия за дуалното обучение, която цели да се преодолее ранното отпадане от системата на образованието

13:47 | 22.10.14 г. 1
С 25 хил. са намалели учениците в техникумите през последните години

С близо 25 000 са намалели учениците в професионалните гимназии за последните 14 години, каза министърът на образованието Румяна Коларова след заседанието на Министерския съвет.

Като проблем тя отчете, че бизнесът не участва активно в професионалното обучение. Освен това липсвала практика от страна на фирмите да издават сертификат за квалификация. „Много често учениците работят, но ги ползват повече за общи задачи. Нашата основна цел е да гарантираме, че те усвояват професионални умения, когато са във фирмата“, обясни министърът.

Коларова посочи, че има и добри практики и няколко успешни проекта за дуално обучение във водещи фирми, основно обаче на чуждестранни инвеститори.

По думите й кабинетът ще се опита да реши тези въпроси чрез приетата днес Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение за периода 2015-2020. г.

Целта й е да се осигурят висококвалифицирани кадри за бизнеса и да се преодолее ранното отпадане от системата на образованието на деца от социално слаби семейства. Възрастните пък ще имат възможност да получат квалификация по определена специалност в професионални гимназии и в центрове за професионално обучение, за да се реализират на пазара на труда.

Предвижда се и въвеждането на „защитени“ професии. Стратегията цели и увеличаване на броя на младите учители, за да се преодолее сега съществуващото застаряване на преподавателите.

Средствата за изпълнението й ще се осигуряват от държавния бюджет, националните програми и чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Кабинетът прие днес и Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).

Особено внимание в нея се обръща на застрашените групи – тези, при които ниските доходи ограничават възможностите за учене и намаляват мотивацията, както и тези, при които езикът е съществена пречка за придобиване на образование.

„Стратегията е изключително важна, като имаме предвид негативните тенденции, свързани с нивото на грамотност както сред децата, така и сред възрастните българи“, заяви министърът.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още