IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на малки потребителски кредити расте с наближаването на зимата

Покупка на климатици и погасяване на стари сметки за парно са основните разходи, за които се търси малък банков заем

10:28 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на малки потребителски кредити расте с наближаването на зимата

Ръст в търсенето на малки потребителски кредити с наближаването на зимата регистрират от консултантския сайт www.creditpoint.bg.

Над 14% е ръстът в броя на запитванията за потребителски кредити между 800 и 2000 лева през последния месец. Според наблюденията на експертите причината е в невъзможността на домакинствата да покрият натрупани и належащи разходи на прага на зимата.

Сериозната активност при запитванията в последната седмица е допълнително стимулирана от опаснеията на хората, че зимата ще бъде тежка и трябва да се подготвят максимално бързо. „Рязкото застудяване, очакванията за тежка зима, в едно с масирани проверки за изправност на автомобилите от страна на органите на реда, стреснаха хората и те биха искали максимално бързо да извършат належащи покупки и да се подготвят за предстоящата зима”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и www.creditpoint.bg.

Експертът обяснява, че голям процент от семействата не са заделили средства за такива разходи и предпочитат да изтеглят кредит, за да са спокойни, че са подготвени и за по-тежка от обичайните зими. 

По думите на Тошев 1500 лева кредит за 2 години означава месечна вноска от около 70 лева, което по думите му е приемливо за повечето хора. Оскъпяването на такъв банков кредит е около 200 лева за целия период или около 8 лева месечно.

Заемът хората теглят в банката, в която получават заплатите си, където дължимата сума се спира автоматично и е освободена от допълнителни такси, разясняват още експертите.

Според тях малките банкови заеми стават все по-предпочитани спрямо бързите кредити, които по-често се ползват за суми под 500 лева. По-ниското оскъпяване  при потребителски заем е една от основните причини те да бъдат предпочитани. Случаите на некоректност от страна на някои фирми от сегмента на бързите кредити карат потребителите да се чувстват по-сигурни, когато работят с банка, показват още наблюденията.

Около 1/3 от малките заеми за периода са за инвестиция в климатици, конвектори и други алтернативни методи за отопление, казва още Тошев. „Подобен е и делът на хората, които теглят малък кредит, за да покрият старите си задължения към Топлофикация”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още