IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Димитров: Сивият сектор в туризма е 20- 30%

Туристическият ни сектор е силно обвързан с икономиките на западноевропейските държави, смята експертът

12:48 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преслав Димитров: Сивият сектор в туризма е 20- 30%

Сивият сектор в туризма възлиза на между 20 и 30%, показват оценките на ръководителя на катедра „Туризъм” към Югозападния университет доц. Преслав Димитров. Пред БНР той посочва, че основната причина за това са негласни картелни споразумения между хотелиерите за заплатите на персонала, при което част от заетите са принудени да разчитат на бакшиши.

Според изследването „Борбата с бедността в България”, което анализира и ролята на туризма като един от двигателите на икономиката, в момента максималните заплати в сектора са в рамките на между 500 и 540 лева. До десет години се очаква заплащането да се увеличи, но ръстът ще е в рамките на около 300 – 320 лева.

„Подобни равнища, при положение, че българската икономика се очаква в някаква степен да върви напред, да се развива, не са оптимистични като тенденция”, обясни Димитров.

Според доклада „Борбата с бедността в България” българският туризъм е обвързан в болшинството в случаите от 83% до 90,7% с развитието на брутния вътрешен продукт в Западна Европа.

"Заради тази обвързаност когато икономиките на Германия, Великобритания, Швеция или Гърция тръгнат надолу, и нашият туризъм много рязко дръпва надолу, а оттам и доходите в страната", обясни още експертът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още