IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотите застанаха зад кабинета след 8-часови преговори

Поставихме интересите на страната над партийните, заяви Валери Симеонов

22:10 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Патриотите застанаха зад кабинета след 8-часови преговори

Патриотичният фронт ще се подпише под програмата на бъдещото правителство. Очаква се утре и АБВ да обявят позицията си за това ще станат ли част от парламентарното мнозинство зад кабинета. Това стана ясно след почти осемчасови преговори в парламента, които се водиха днес в различни формати.

До совалките се стигна, след като снощи Патриотичният фронт отказа да подкрепи програмата, защото в нея не бяха залегнали искания на формацията.

Крайният вариант на програмата ще се дописва тази нощ, а утре се очаква тя да бъде публикувана.

„Общият текст на програмната декларация съдържа потенциала да бъде подкрепен от повече от две политически сили“, каза Томислав Дончев от ГЕРБ. Той обясни, че преговорите са били „изключително тежки“ и обяви, че след тях е постигната „дозата съгласие“, която да позволи програмата да бъде подкрепена от три, а може би и от четири политически сили -ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Дончев отново уточни, че коалиционно споразумение ще сключат само ГЕРБ и Реформаторите, а останалите две формации най-вероятно ще подкрепят програмата на кабинета.

„Налице е достатъчно съгласие както за да се сформира правителство, така и това правителство да има своята програма“, каза и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че според него в настоящия парламент това е пътят „към най-добрия възможен компромис“.

„Интересите на България бяха поставени над тяснопартийните интереси“, каза шефът на НФСБ Валери Симеонов. Той нарече преговорите нова и уникална форма на договаряне. „Ще бъда много по-доволен, ако след една година се поздравим с резултати в точките на програмната декларация“, каза още той.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още