IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството ще предприеме действия, за да няма инциденти с язовирите

Агенцията за метрологичен надзор иска законови промени и финансова помощ от държавата, за да контролира съоръженията

12:42 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Собствениците на част от малките язовири у нас нямат достатъчно средства, за да ги поддържат. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Собствениците на част от малките язовири у нас нямат достатъчно средства, за да ги поддържат. Снимка: архив, Ройтерс

Предаварийното състояние на язовирите не означава непосредствена заплаха за хората. Това обясни пред агенция „Фокус“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод състоянието на 78 малки язовира в страната, които са в лошо състояние. В зависимост от конкретното състояние на съоръженията ще се предприемат необходимите действия, добави тя.

В някои случаи например съоръженията имат повредени изпускатели, в други е необходимо да се ремонтира стената на язовира. При други случаи трябва да се изпуснат водите, за да не се допусне разлив, обяснява Василева. Хипотезите са различни, но те са обобщени и са налични в Министерството на околната среда и водите и другите компетентни ведомства, припомни министърът.

Обикновено през пролетта започва покачването на нивата на реките заради обилното снеготопене. Тя увери, че министерството ще предприеме необходимите превантивни мерки, за да осигури безопасността на хората.

До момента обаче единствено са давани предписания на собствениците на язовирите как да ги поддържат в изправно състояние. Глоби не са налагани, обясни пред Investor.bg Василева вчера по време на конференция, организирана от Камарата на строителите в България. Според нея оправданията на собствениците за състоянието на язовирите най-често са свързани с липсата на достатъчно средства за поддръжката им.

На заседанието на Министерския съвет вчера стана ясно, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще контролира занапред състоянието на язовирите в страната. Очаква се това да стане до една година, обяви пред БНР Стефан Цанков, който е председател на агенцията.

ДАМТН обаче ще разчита на помощта на държавата, за да се справи с тази задача. Законодателят трябва да предвиди периодичността на проверките, които ние да извършваме, както и различните технически средства, които са необходими, обясни Цанков.

И в момента има два варианта за контролиране на съоръженията. Първият е да се дават предписания на собствениците, а след това се налагат и глоби, ако предписанията не са спазени. Тогава се стига и до спиране на съоръжението и неговото източване, добави Цанков. Той бе категоричен, че за поддръжката и контрола на язовирите ще трябва да бъде закупено специално оборудване и уреди.

Занапред ще бъде укрепен и административният капацитет на държавната агенция, обясни вчера Ивелина Василева пред Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още