IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълженията на „Напоителни системи“ нараснали до 24 млн. лв.

Почти всички служители в дружеството не са получавали заплати от август

12:46 | 19.11.14 г.
Задълженията на „Напоителни системи“ нараснали до 24 млн. лв.

Задълженията на „Напоителни системи“ тази година са нараснали до 24 млн. лева. Това заяви директорът на дружеството Димитър Методиев пред журналисти.

По негови думи годината е била неблагоприятна - средствата от поливна дейност са малко, а разходите за защита от наводнения - големи. Това е и причината дълговете на дружеството да нараснат, изтъкна той.

Методиев посочи още, че почти всички служители в системата на държавното дружеството не са получавали заплати от август. Изключение са само клоновете на дружеството в Стара Загора, Сливен, Пловдив и Пазарджик. 

Малко по-рано той участва в обсъждане на бизнес план за развитието на компанията в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"Нямаме блокирани средства в КТБ, но всички останали сметки са блокирани", коментира той и посочи част от задълженията на Напоителни системи - по 1 млн. лева към електроразпределителните дружества и 1 млн. лева към Лукойл. 

От дружеството очакват с бюджетни средства да се покрият разходите им, които са направени за защита от бедствия и наводнения, стана ясно още от думите на Методиев. Компанията има да получава 19,9 млн. лева от бюджета. 

Въпреки тежкото финансово положение дружеството има готовност да реагира при очакваните повишения на равнищата на реките. "Има празни обеми в язовирите", допълни още той. По негови думи охраната на 21 важни за националната сигурност язовири вече е преминала в ръцете на дружеството, а не на частни фирми. 

Той каза, че съоръженията са остарели, затова дружеството настоява пред ДКЕВР да повиши цената, на която доставя води на стопански производители, сред които и ВиК дружества. Ако това не бъде осъществено, ще има и "големи съкращения" сред персонала, предупреди още изпълнителният директор.

Той посочи и още едно нарушение - извършено от ВиК дружеството в Ботевград. Общинската компания се е включила незаконно към мрежата на „Напоителни системи“ с осем байпаса и дори не е ясно дали водата, която пият в града се пречиства. „Това нарушение се случва от години“, категоричен беше Методиев, но допълни, че няма данни подобни незаконни байпаси да са вършили други ВиК дружества в страната. 

От ДКЕВР коментираха тази информация с думите, че ще направят проверка по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още