IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от винетки надхвърлиха 217 млн. лв. в края на ноември

Стикерите за 2015 г. ще се продават от 15 декември без промяна в цените

13:11 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новите винетки ще имат и допълнителна защита срещу фалшификации. <em>Снимка: БТА</em></p>

Новите винетки ще имат и допълнителна защита срещу фалшификации. Снимка: БТА

Приходите от винетки на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) до края на ноември тази година са 217,5 млн. лева. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на представянето на новите стикери за 2015 г., съобщиха от АПИ. Постъпленията от винетки са се увеличили с близо 1,8 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.

Бъдещите винетки ще започнат да се продават от 15 декември, каза Павлова. Министърът представи новите стикери заедно с председателя на управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров.

До началото на коледните празници в различни магазини и пунктове на страната ще бъдат разпространени около 2,8 млн. винетки от различните видове и категории превозни средства. Само за леки автомобили годишните стикери ще бъдат около 1 милион броя.

Няма да има промяна в цената на винетките за следващата година, заявиха от АПИ. Годишният стикер отново ще струва 67 лв., месечният - 25 лв., а седмичният - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за тежкотоварните камиони и автобусите.

Винетните стикери за 2015 година са с вградени две холограми за по-добра защита, обясни инж. Лазар Лазаров. Първата зашита е при визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра „5“. Втората холограма е деметализирана и за различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити. Тя е за експертна  оценка.

Целта е фалшификаторите да бъдат затруднени максимално. Както и досега, при отлепването на винетка от предното стъкло стикерът ще се разпада, като целта е да не се ползва на няколко автомобила, припомня БТА.

Новите стикери ще бъдат на разположение на шофьорите в големите бензиностанции, търговските вериги, областните пътни управления, граничните пунктове и в пощенските клонове в страната. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.

От началото на годината до края на ноември са продадени близо 6 млн. винетки. 

Ръст от около 4% има в продажбите на годишните винетки за автомобили, а по-малко е увеличението при продажбите на месечните и седмични стикери за товарни автомобили и автобуси. На хората с увреждания са предоставени близо 176 хил. безплатни годишни винетки. Те са за близо 12 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ.

Заради големия брой издадени безплатни винетки през тази година агенцията ще бъде направен анализ дали няма нарушения при използването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още