IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът в бюджета на АПИ е 81 млн. лева

Ще настоявам всички средства от винетки да влизат в бюджета на агенцията за текущ ремонт и поддържане на пътищата, заяви Лиляна Павлова

15:50 | 11.11.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Дефицитът в бюджета на АПИ е 81 млн. лева

Недостигът в бюджета на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) до края на годината възлиза на 81 млн. лева, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция след първото заседание на Министерски съвет.

Тя посочи, че актуализацията на държавния бюджет осигурява 16,4 млн. лева за АПИ, а останалите пари ще бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Като повтори, че причината за дефицита е, че бюджет 2014 е бил планиран по неправилен начин, Павлова заяви, че ще настоява всички средства от винетки да влизат в бюджета на АПИ за текущ ремонт и поддържане на пътищата, както е предвидено по закон.

От общо 222 млн. лева, събрани от винетки, едва 152 млн. лева са влезли в бюджета на АПИ за поддържане ремонти и пътища, поясни още Павлова. Впоследствие тази сума е намалена с 32 млн. лева, които са били пренасочени към публичната инвестиционната програма на кабинета на Пламен Орешарски, и с още 8 млн. лева, пренасочени към Здравната каса.

„Реално бюджетът за пътища е бил около 150 млн. лева за тази година”, обобщи Павлова.

Приоритет в управлението ще е е завършването на магистралите „Марица” и „Струма”, обходът на Габрово и Западната дъга на Софийския околовръстен път, както и подновяването на спряното строителство на Северната скоростна тангента, каза още Павлова.

Тя обяви, че ще работи приоритетно догодина за строителството на поне първите 60 км на автомагистрала „Хемус” и за други обекти, за които страната не може да разчита на европейско финансиране.

По отношение на новата Оперативна програма „Региони в растеж“ министърът каза, че тя не е финализирана и ако до края на ноември ЕК не приеме текстовете за допустими, това ще се случи чак през юни догодина. 

Припомняме, че при символичното предаване на властта в понеделник Павлова посочи за приоритетите отблокирането на еврофинансирането по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) и предприемането на необходимите действия, за да може новата програма да бъде одобрена и да започне работа по нея. Също така приотитет ще бъде и довършване в срок на всички инфраструктурни пътни проекти, при които има закъснение, за да няма загуба за еврофинансирането, както и подготовката на пътищата за зимата.

Двама заместник-министри са назначени в Министерството на регионалното развитие - Деница Николова и Иван Аспарухов, който досега беше кмет на Мездра, съобщи още Лиляна Павлова. Тя каза, че ще се води целенасочена политика към слабо развитите региони и това ще е именно ресорът на Аспарухов - да положи всички необходими усилия в тази политика, както и за осигуряване на конкретни мерки и за Северозападна България, за пограничните, планински и други райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Реално бюджетът за пътища е бил около 150 млн. лева за тази година, обобщи Павлова"Недостигът в бюджета на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) до края на годината възлиза на 81 млн. лева, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова"Как се прави недостиг от над 50%?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още