IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството задейства плана за защита при бедствия

Югоизточна България и област Видин са в кризисна ситуация заради валежите

15:08 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Най-критична e обстановката в районите на Елхово, Средец и Стралджа. <em>Снимка: БТА</em></p>

Най-критична e обстановката в районите на Елхово, Средец и Стралджа. Снимка: БТА

Правителството задейства националния план за защита при бедствие в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин, съобщиха от правителството. Конкретно за Видин е въведен и планът за защита при обледяване заради замръзналата инфраструктура на редица места в областта.

В момента се наблюдава състоянието на всички водоеми, като структурите на МВР и на военните имат готовност да се намесят в случай на кризисна ситуация. Най-критична остава тя в районите на Елхово, Средец и Стралджа. На редица места в засегнатите райони има залети пътища и придвижването се извършва по обходни маршрути.

От сутринта поради наводняване не работи и граничния пункт „Капитан Андреево“, където е имало половин метър вода, информира БНР. Затворена за движение на няколко места е и магистрала „Марица“. Наводнена е и част от жп инфраструктурата в тези области, където валежите продължават вече повече от денонищие.

В момента има проблеми с добива на въглища от Мини "Марица Изток" заради падналите валежи, предаде агенция "Фокус". Заради извънредните обстоятелства от дружеството вече са информирали работещите наоколо термични централи. ТЕЦ-овете в момента имат достатъчен резерв от въглища, за да продължат да работят.

За момента властите успяват да се справят със ситуацията. Язовирите в засегнатите области продължават да се източват и се наблюдават непрекъснато.

Проблемите във видинско пък са предимно свързани с обледяването и прекъснатото електрозахранване. До довечера се очаква да бъде възстановено електроснабдяването в населените места от Северозападна България. Това стана ясно по време на заседание на кризисния щаб в сградата на община Белоградчик, в което участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Обилните валежи от дъжд и последвалото рязко падане на температурите и преминаване на дъжда в сняг доведоха до обледеняване и скъсване на далекопроводи, което остави хиляди семейства без ток в продължение на дни.

Около 200 души от видинския екип на ЕСО работят заедно с представителите на ЧЕЗ на място за отстраняване на авариите по електропроводната мрежа. За по-оперативна работа са привлечени и служители от Монтана и София.

В момента без електрозахранване са между 35 и 45 населени места в община Видин. Електропровод към подстанция Белоградчик осигурява аварийно захранване, но то е ограничено. Осигурено е електрозахранване за лечебните заведения и в момента няма бедстващи хора. Очаква се до края на деня да бъде възстановен далекопроводът 110 киловолта „Скалите“, който захранва Белоградчик.

Ще бъдат осигурени необходимите средства за закупуване на гориво за генератора за ГКПП Връшка чука, чиито резерв е изчерпан, стана ясно още при посещението на министър Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още