IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Хората не знаят дали живеят в райони, застрашени от наводнения

Който не стопанисва водните съоръжения, да губи правото на собственост върху тях, предлага председателят на БАВ

12:01 | 09.09.14 г.
Иван Иванов: Хората не знаят дали живеят в райони, застрашени от наводнения

В България има изготвени карти на районите, застрашени от наводнения, но обществото не е запознато с тях. Това заяви инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, пред телевизия Bulgaria On Air. Той посочи, че действително картите са публикувани на сайтовете на басейновите дирекции, но това не е достатъчно и е необходима разяснителна кампания.

Иван Иванов припомни, че 68 язовира в България са в предаварийно състояние и това беше оповестено от екоминистерството през март 2014 г. Но досега никой не е посочил публично кои са тези язовири, заяви той.

За да има превенция на наводненията, държавата трябва да концентрира властта и задълженията по управлението на водите в една институция, смята Иванов. Припомняме, че вече има подобно законодателно предложение на МОСВ.

Специалистът коментира още, че липсва добра комуникация между отговорните институции за водите и законодателство, което да накара общините и областните  управи да гледат по-сериозно на този проблем.

Последните наводнения се дължат на недоброто управление на ресурсите, е заключението на Иван Иванов. Според него от изградените 2000 язовира в страната проблеми има основно със съоръженията, които са общинска или частна собственост.

По думите му има още един проблем – след като беше създадена Междуведомствена комисия, която оцени състоянието на язовирите, е установено, че стопаните на съоръженията не са изпълнявали предписанията й. "Намерих доклад в интернет на бившия министър на околната среда Станислав Атанасов до вътрешния министър, в който се казва, че работата на Междуведомствена комисия е абсолютно неползотворна, защото нейните предписания не се изпълняват от областни управители и кметове", каза инж. Иванов.

Той предлага още ако някой не стопанисва добре водно съоръжение и не изпълнява предписанията, да му се отнема собствеността. Иванов допълни, че освен да се търси отговорност от общините за стопанисването на язовирите, е необходимо те да разполагат със съответния ресурс.

Той припомни, че за развитието на водния сектор в България е изготвена стратегия, а за цялостната му модернизация са необходими около 14 млрд. лв. Заложените инвестиции ще се отразят на цената на водата, като в цялата страна тя ще се увеличи от 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още