IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагат казуса с пенсиите за първа и втора категория труд за март 2015 г.

Дотогава вицепремиерът Ивайло Калфин очаква предложения за постигане на устойчиво решение

16:26 | 15.12.14 г. 3
Отлагат казуса с пенсиите за първа и втора категория труд за март 2015 г.

Решението за изплащането на пенсиите на ранно пенсиониращите се от първа и втора категория труд отново се отлага. Социалният министър Ивайло Калфин е дал срок от три  месеца на социалните партньори за постигане на съгласие по казуса, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Дотогава се запазва настоящото положение за изплащането на пенсиите на категорийните работници, регламентирано от Кодекса за социалното осигуряване. Според настоящата процедура НОИ изплаща пенсиите в размер според Кодекса за социално осигуряване, а професионалните пенсионни фондове, от своя страна, превеждат на НОИ натрупаните в индивидуалната партида суми за всяко осигурено лице.

Този начин на изплащане на пенсиите ще се запази до 31 март 2015 година.

Отлагането, поискано от социалните партньори, е одобрено от Калфин в името на социалния консенсус. Въпросът ще бъде включен към целия пакет от пенсионната реформа, който предстои да бъде приет до края на март 2015 г., както е записано в Меморандума за разбирателство между синдикатите и правителството.

Калфин обаче настоява НОИ и професионалните фондове да предложат текстове за съгласуване, така че след три месеца наистина да има устойчиво решение.

Според действащото законодателство професионалните пенсионни фондове трябва да започнат да изплащат пенсиите на ранно пенсиониращите се от 1 януари 2015 година. Липсват обаче достатъчно натрупани средства по една част от индивидуалните партиди на работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Калфа, снощи беше окончателно до края на 2015 г остава без промяна ! Какво сънува тая нощ и какво ще сънуваш утре ????...осъзнаваш ли какво напрежение нагнетяваш с това ежедневно клинчене???? че кой да изтърпи подобна гавра???...ще изхвърчите още преди коледа , няма начин....аут сте..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
И тая работа е бошлаф...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
А така, отлагане на проблемите.Нека мине зимата, да се хванем за зелено, пък после ще му мислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още