IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата равносметка - два вота, два редовни кабинета и една оставка

Отива си поредна неспокойна политическа година, белязана с европейски и предсрочни избори

19:49 | 28.12.14 г. 1
Политическата равносметка - два вота, два редовни кабинета и една оставка

Парадоксът е, че този състав е постигнат също с невиждана досега рекордно ниска избирателна активност - 48%.
За пръв път се яви и феноменът независим депутат да влезе в парламента веднага след изборите. Това се случи с Ана Баракова, която беше избрана с преференциален вот от листата на БДЦ, но отказа да се откаже от мястото, въпреки натиска от страна на ръководството на партията и така остана единственият нечленуващ в група депутат от първия ден на Народното събрание на 27 октомври.

Заради разнородния състав на парламента и съставянето на правителство се оказа трудна задача.

Първата по вот на избирателите - партия ГЕРБ, в продължение на няколко седмици провежда последователни консултации с всички осем партии, преминали 4-процентния праг и намерили място в НС.

Въпреки всичко обаче този път Бойко Борисов беше твърдо решен да състави правителство, макар и в коалиция и с цената на големи компромиси, защото страната има нужда от това

Той обаче категорично отхвърли подадената ръка от Лютви Местан, който още в изборната нощ обяви, че движението е готово да подкрепя правителството в продължение на 300 дни.

Вместо това Борисов припозна като свой естествен партньор във властта Реформаторския блок и първоначално отказа подкрепата на ПФ. Реформаторите обаче категорично настояха, че във властта трябва да участват и „патриотите“, което доведе до нови преговори и в крайна сметка беше подписано коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ, а с ПФ и АБВ – декларация за подкрепа, и вторият кабинет с премиер Борисов положи клетва на 7 ноември.

Партията на Георги Първанов получи и вицепремиерско място в лицето на социалния министър Ивайло Калфин, а ПФ нямаше пост във властта, докато не се стигна до заплахата, че ще оттегли подкрепата си за правителството, защото Орхан Исмаилов от квотата на НПСД на Корман Исмаилов беше назначен за зам.-министър на отбраната.
След седмици преговори накрая РБ и ПФ намериха компромис и Димитър Кюмюрджиев стана зам.-министър на отбраната от квотата на „патриотите“.

Така засега парламент и правителство има, но дали ще изкарат пълния си мандат, предстои да видим.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 39 rate down comment 11
aldy
преди 9 години
Казано без усуквания - БАНДАТА ПОБЕДИ. И успя да осъществи грабежа на века, който ще излезе на овчедушните нещастници над 12 милиарда левчета, които така и няма да подпомогнат икономиката, от която ОПГ ГРОБ няма нужда. Но Бандата има нужда от *** пласьори на контрабандни стоки и "бело", чиито босове после се отблагодаряват с осигуряването на гласове за Бандата. А де що е останало читаво население в достатъчно млада възраст, просто ще напусне държавата на мафията. И ще останат само полу и пълни идЕоти, да пеят тиквени дитирамби за Великия вожд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още