IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП се стяга за протести заради спирането на влакове

Спирането на услугата нарушава основно европейско право за придвижване на хората в страната, смята Петър Мутафчиев

17:13 | 13.01.15 г.
БСП се стяга за протести заради спирането на влакове

Лидерът на БСП Михаил Миков призова членовете и симпатизантите на левицата да се включат в протестите, които се организират в страната заради спирането на 38 влака. „Това унищожаване на държавните железници трябва да спре“, настоя той и поиска правителството да излезе със становище по случая, както и да се свика спешно заседание на транспортната комисия в Народното събрание.

Още в първия си работен ден в парламента депутатите ще привикат транспортния министър Ивайло Московски и изпълнитения директор на БДЖ Владимир Владимиров на изслушване заради ситуацията в българските железници.

Според депутата от БСП Петър Мутафчиев спирането на влакове нарушава основно европейско право за свободно придвижване на хората в страната, защото много от районите нямат друг вариант за развитие на транспорта.  Освен това той смята, че този подход говори за липса на ясна визия от страна на ръководството на БДЖ как да се повишат приходите, след като прибягват до съкращаване на разходите.

„Не можем да приемем и мотива, че тези линии се спират, защото са нерентабилни, защото именно заради това се дава субсидия, ако бяха рентабилни, нямаше да се дава субсидия“, настоя Мутафчиев.

Според него общата субсидия за годината не само не е намалена, ами дори общото финансиране е увеличено с 10 милиона лева.

От партията в момента продължават да се стягат за протести в цялата страна заради спирането на влаковете. Припомняме, че според плановете на БДЖ се очаква още 90 влака да бъдат спрени през февруари, а това ще доведе до съкращаване на между 1000 и 1500 работници на компанията. Синдикалните организации също започват протести, а хора от различни населени места събират подписки за запазване на линиите. За момента от БДЖ само са обявили, че ако общините могат да плащат за поддържане на линиите, то влаковете ще продължат да се движат.

Субсидията на БДЖ бе намалена с 40 млн. лв., за да се изплаща дълг към кредиторите на холдинга. Ако това не се направи компанията ще трябва да върне новите си влакове „Сименс“.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още