IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Владимиров: БДЖ не са приоритет на държавата

Железниците изпълняват социална функция, но не са социална институция, а търговско дружество, твърди изпълнителният директор

09:58 | 12.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Владимир Владимиров: БДЖ не са приоритет на държавата

БДЖ не са приоритет на българската държава вече повече от 20 години. Единственото действие, което ръководството може да предприеме за спасяване на железницата предвид факта, че субсидията бе намалена с 40 млн. лева, е спирането на влакове и съкращения на служители, заяви в интервю за БНТ изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров.

„Ние нямаме за цел да намалим броя на пътниците. Само че няма как да извършваме тази услуга с 40 млн. лв. по-малко. А освен това имаме много влакове с изключително ниска рентабилност – част от тях са с рентабилност от 4% и там се возят по няколко човека“, заяви Владимиров.

По думите му железниците изпълняват социална функция, но не са социална институция, а търговско дружество, което се субсидира от държавата, за да може да се поддържа транспортната инфраструктура.

От днес спират 38 влака, а 10 други са с променен режим на работа. Започват и масови съкращения в БДЖ. Това е единственото действие, което бихме могли да предприемем, след като субсидията беше намалена от 180 млн. на 140 млн. лева. Принудени сме да намалим влаковете в движение и да редуцираме персонала“, заяви още Владимиров.

По думите му БДЖ не са приоритет на българската държава от 20 години насам, а ръководството е апелирало тази практика да бъде променена.

„През 2010 г. започнахме реформи, което след нашето излизане от дружеството бяха видоизменени или частично спрени. Сега, връщайки се отново в дружеството, някъде около средата на февруари, ние ще имаме готов план за финансово стабилизиране, тъй като преструктурирането приключи“, добави изпълнителният директор.

По думите му този план ще бъде представен на всички държавни институции и политически партии, за да направи опит за намиране на съгласие между тях за спасяването на БДЖ.

Владимиров се надява железниците да станат приоритет на държавата, за да има един по-дълъг хоризонт както за инвестициите, които трябва да бъдат направени в дружеството, така и за погасяването на задълженията, които продължават да тежат над компанията.

Част от тях са погасени и дългът е намален от 840 на 565 млн. лева, като 370 млн. лв. от тях са към банки. Целта е да бъде изплатена още една част от тази сума през тази година и след това да бъде подписано дългосрочно споразумение за 7-8 години, в които да бъде погасен остатъкът.

Припомняме, че от 12 януари от движение са спрени 38 влака, а други 10 ще се движат със съкратен маршрут. От първи февруари пък ще бъдат спрени още 90.  Спирането на влаковете се налага заради орязаната субсидия на железниците за 2015 г. От своя страна синдикатите се обявиха против решението и се готвят за национална стачка.

„Ще организираме протести и сме започнали подготовка – на 17-и януари в Горна Оряховица ще има по-голям митинг, който ще бъде съвместен на синдикати и граждани", заяви от своя страна пред БНР председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев. По думите му същевременно ще текат и разговори с ръководството на БДЖ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Ако правителството купува по 500 автобуса на година и ги дава на всяко село или квартал, и им плаща горивото. И тази услуга да е 1 лев на ден или карта за година от 30 лева. Всичко това ще струва 150 милиона на година, на държавата. Като автобусите се сменят на всеки шест години, а ремонтите се плащат чрез старите автобуси навършили шест години. Общо 3 000 автобуса ще се движат. И ТОВА САМО ЗА 150 МИЛИОНА ЛЕВА. БДЖ трябва да съществува, но да е модерно и скъпо, като супер допълнение към туризма. Разбира се, ако железницата може да е ефикасна нека е социална. Кой говори за метрото в София, колко е ефикасно????? Защо селяните и всички в България да плащат еднакви данъци, а само софиянци да се возят на метро. КОЙТО ЧАСТНИК МОЖЕ ДА НАПРАВИ НЕЩО ДА Е ПО-ЕВТИНО И КАЧЕСТВЕНО В ТРАНСПОРТА, КИНОТО, ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО, ДА ГО ПРАВИ. А НЕ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ СУБСИДИРА, А ЦЕНИТЕ И КАЧЕСТВОТО ДА ИМ СА ПО ЛОШИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ. ФАКТ Е ЧЕ ПО ДОБРИТЕ НЕЩА ПРАВЕНИ ОТ ЧАСТНОТО СПРЯМО ОТ ДЪРЖАВНИТЕ, СА ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-СКЪПИ, А ПО-ЕВТИНИТЕ ПРАВЕНИ ОТ ЧАСТНИЦИТЕ СПРЯМО ДЪРЖАВНИТЕ, СА ДЕСЕТ ПЪТИ С ПО-НИСКО КАЧЕСТВО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Поддръжката на метрото в София струва около 16 милиона лева годишно. Това каза в интервю за Агенция Фокус" изпълнителният директор на Метрополитен" Стоян Братоев. По думите му само токът, необходим за функционирането на метрото, струва около 300 000 лева. На месец метрото се издържа с около 1,5 милиона лева.Братоев заяви, че месечната издръжка е различна за отделните месеци - когато има доставка на резервни части, например. Освен това трафикът през зимата е натоварен и съответно разходите се покачват. Лятно време необходимата издръжка е по-малка заради летния график на движение."Няма метро в света, което да връща инвестицията. Метрото, както и целият градски транспорт, имат социални функции. Те са социални обекти, те не са обекти, които трябва да формират печалба", каза директорът на Метрополитен". Според него, ако градският транспорт формира печалба, значи той насила трябва да взема от пътниците повече от необходимото му, за да функционира.Братоев посочи, че по принцип схемите на градския транспорт са такива, че обслужват пътниците с минималните разходи, които са необходими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Хората не са приоритет на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още