IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от спестяванията от гръцки банки може да се насочат към България

Проблемите с банките в южната ни съседка няма да се отразят върху българската банкова система, категоричен е Калоян Стайков от ИПИ

13:17 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Част от спестяванията от гръцки банки може да се насочат към България

Част от спестяванията на гръцките вложители може да бъдат пренасочени в български банки. Това прогнозира пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Той беше категоричен, че проблемите с банките в южната ни съседка няма да се отразят върху българската банкова система. В случая не е от значение, че у нас оперират няколко банки, които са част от гръцки финансови групи. Стайков изключи изтегляне на гръцки капитал от наши банки.

По никакъв начин българските банки не могат да помогнат с изпращане на депозити от тук до гръцките банки. Просто размерите са много по-малки и съответно тази помощ няма да е достатъчна, обясни Стайков.

Това, което видяхме предния път е, че когато гръцките банки изпитаха проблем, те започнаха да продават част от дъщерните си дружества в други страни, но задържаха тези в България, защото бяха печеливши, припомни икономистът.

Според Стайков при най-лошия вариант е възможно някоя от гръцките банки у нас да продаде свое дъщерно дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още