IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от спрените влакове ще бъдат върнати в движение

Стратегия за развитието на БДЖ ще има през февруари, обясни в кулоарите на парламента Ивайло Московски

12:58 | 16.01.15 г.
Част от спрените влакове ще бъдат върнати в движение

Влакове от 1 февруари няма да бъдат спирани, а част от тези, които вече бяха спрени, ще бъдат пуснати отново, съобщи транспортният министър Ивайло Московски в кулоарите на Народното събрание днес.

След серията протести на недоволни хора от различни райони в страната се е намерил начин да се осигурят допълнително средства, което да позволи БДЖ да изпълнява маршрутите си, уточни още министърът.

Московски съобщи, че е говорил по телефона по-рано днес с финансовия министър Владислав Горанов, който се е съгласил с постановление на правителството, което вероятно ще бъде прието следващата седмица, да бъдат отпуснати още 40 милиона лева за БДЖ.

За да бъдат отпуснати тези средства, трябва да се получи разрешение от Брюксел, защото се отчитат като държавна помощ, но с постановление на Министерския съвет ще бъдат преведени на дружеството. По този начин, след получаване на одобрение от Брюксел, средствата ще бъдат на разположение на БДЖ, уточни Московски.

„За тези 40 милиона, чакащи нотификация от Брюксел, той (Владислав Горанов - бел. ред) се съгласи с постановление да се прехвърлят. Ще работим в посока да се получи нотификация от Брюксел, за да може по-нататък да се разчита на тази държавна помощ, която ще одобри Брюксел”, каза транспортният министър.

Той обаче подчерта, че едва ли по всичките спрени 38 линии на влаковете движението ще бъде възстановено.

„Решението ще бъде ревизирано, но едва ли в пълен обем, заради неизвършените през миналата година дори на санитарния минимум ремонти, технически сме ограничени в пускането на локомотиви“, добави министърът.

До средата на февруари ще има стратегия за развитие с инвестиционна програма на БДЖ в хоризонт от поне 7 години. съобщи още транспортният министър.

„Вероятно ще има оптимизация и синдикатите трябва да се съгласят, може да се наложи някъде да се съкращава”, коментира той.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още