IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

440 хил. лв. от бюджета на МТСП отиват за интеграция на бежанци

Ще бъдат включени в обучения на български език и в мерки за заетост

17:52 | 18.01.15 г.
440 хил. лв. от бюджета на МТСП отиват за интеграция на бежанци

В бюджета на социалното министерство са предвидени над 440 хиляди лева за социална интеграция на бежанци – за обучения на български език и за разнообразни мерки, които да насърчат включването им в заетост. Това е обявил министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е и ръководител на националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси в МС по време на среща с представителя на върховния комисар за бежанците на ООН Роланд-Франсоа Вейл.

Социалната интеграция на бежанците е сред водещите теми на министерството. За ефективната реализация на средствата обаче е важно доброто сътрудничество и с неправителствения сектор, както и с гражданските организации и доброволците, смята Калфин, цитиран от пресцентъра на министерството.

В разговора с Роланд-Франсоа Вейл Калфин подчерта необходимостта от спешно изготвяне и приемане на Национален план за действие по интеграцията на бежанците (НПДИ) за 2015 г. Очаква се документът да е готов в най-кратки срокове и да подобри работата в изпълнение на приетата на 4 юли 2014 г. от Министерски съвет Национална стратегия за интеграцията на лицата, получили международна закрила в Република България.

България ползва опита и добрите практики на други държави-членки на ЕС като Франция, Австрия, Унгария и Дания при разработването на Стратегията, уточни министърът.

В документа се предвижда разписване на мерки и услуги в сферата на достъпа до образование и обучение по български език, заетост, признаване на квалификации, здравни грижи, социално подпомагане, жилищно настаняване и обществена интеграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още