IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Енерго Про" не праща и фактури на клиентите, смята БСП

Червените ще внесат промени в Закона за енергетиката, които да защитават потребителите

14:10 | 29.01.15 г.
"Енерго Про" не праща и фактури на клиентите, смята БСП

"Енерго-Про“ не изпраща фактури на клиентите си, а те научават каква сума дължат едва след като отидат да си платят сметките на каса на дружеството. За това алармираха депутати от БСП, след като се оказа, че 5% от абонатите на дружеството са получили по две сметки с една дата на плащане.

Според бившия министър на енергетиката Драгомир Стойнев задължение на ЕРП-тата е да изпращат хартиени фактури на своите абонати. Абонатите на "Енерго Про" могат да получат предварителна информация за сметките си на сайта на дружеството, но не всеки има достъп до интернет, допълни той.

„Два пъти питах представителите на „Енерго-Про“ по време на заседание на енергийна комисия в парламента дали уведомяват предварително клиентите си за дължимите сметки и те два пъти излъгаха, че го правят“, възмути се червеният депутат. 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев пък коментира, че ДКЕВР трябва да направи проверка, ако има сигнали за нарушения. Неизпращането на хартиена фактура е възможно, ако абонатът изрично е поискал това, припомни още той. 

Според социалистите изпращането на двете фактури не е техническа грешка, както твърдят от "Енерго Про", а е проблем на управлението и дружеството не е мобилизирало инкасаторите да направят отчитане.

От БСП обявиха, че ще внесат промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене, които да дисциплинират ЕРП-тата.

Припомняме, че в мандата на премиера Пламен Орешарски БСП предложи промени в Закона за енергетиката, които предвиждаха при неплатена сметка електроразпределителните дружества да нямат правото да спират тока в петък и в дни преди празници.

Идеята на "червените" предвижда и ако сметката е с 50% по-висока от тази за съпоставим период, ЕРП-тата да са длъжни да информират клиента си, както и да се даде право на абонат да обжалва сметка, без да плаща фактурата, докато тече процедурата по обжалване.

„Въвеждаме регламент, с който не може да  бъде спрян токът, ако просрочието ти за плащане не недхвърля 1 месец и сметката не надхвърля 25% от минималната работна заплата, като има задължителна забрана това да се случва в събота, неделя, предпразнични и празнични дни”, коментира депутатът Таско Ерменков, при повторното представяне на предложенията в Народното събрание днес. 

От своя страна Делян Добрев припомни, че тези предложения не получиха подкрепа от 42-то Народно събрание, защото сред тях е имало и много "недомислени неща". За пример той посочи искането електричеството да бъде отчитано на 3 месеца, което е щяло да натовари и потребителите, и ЕРП-тата.  

Другите предложения бяха окачествени като "разумни", но Добрев не се ангажира с подкрепа за тях. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още