IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меглена Кунева: Интеграцията на бежанците е въпрос на национална сигурност

Те трябва да станат част от обществото и да дадат своя принос, заяви вицепремиерът

10:46 | 03.02.15 г. 2
Меглена Кунева: Интеграцията на бежанците е въпрос на национална сигурност

Интеграцията на бежанците не е само въпрос на добро желание, а и на национална сигурност, изтъкна вицепремиерът Меглена Кунева при представянето на концепция за работата на Държавната агенция за бежанците от председателя й Никола Казаков.

Кунева подчерта, че чужденците са тук и трябва да станат част от обществото и да дадат своя принос – като работят и плащат данъци, а децата им ходят на училище.

„Разбирам резервираната реакция на българските граждани, но нямаме полза от бежанци в гетата. Животът в гетото може да породи насилие и интеграцията е в интерес на всички ни“, заяви още вицепремиерът.

Утре на заседание на Министерския съвет Кунева ще внесе съвместно с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и вътрешния министър Веселин Вучков проект на решение за създаване на единен национален съвет за миграция и интеграция. По думите й в момента няма такъв функциониращ орган, има няколко стратегии, предвиждащи различни съвети, което е административен хаос.

Работна група, ръководена от зам.-вътрешния министър Красимир Ципов, работи по проект на единна актуализирана национална стратегия в областта на миграцията и интеграцията. Готвим и план с мерки за интеграцията на лица, получили убежище, съобщи още Кунева. По думите й този въпрос е свързан и с хуманността.

Вицепремиерът съобщи и че екипът й работи по предложения за законодателни промени, които да улеснят прилагането на успешен интеграционен модел у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Меглена, права си за интеграцията ама.. напъна се и главата ти роди.. бюрокатичен орган! Айде дай по-сериозно, има купища комитети, комисии, цяло социално министерство, там кво беше за бежанците... Вместо съвет, дай направете нещо за тези хора. Дайте им работа и образование, па кой не иска да работи .. аре обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Не!НЕ трябва да ги допускаме в страната си, въобще да НЕ става дума пък за интегрирането им.Който иска да си ги интегрира у тях. В България нямаме нужда от повече терористи.Да си ги приберат в САЩ и Канада където имат огромни територии и по-добро благосъстояние. Това е най-хуманното решение за имигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още