IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР ще обяви конкурс за нови 250 служители в системата на пожарната

Пожарникарите излязоха на протест заради намеренията за съкращения в системата

16:00 | 07.02.15 г.
МВР ще обяви конкурс за нови 250 служители в системата на пожарната

Конкурс за 250 нови служители в системата на пожарната безопасност ще обяви Министерството на вътрешните работи (МВР). За това са се договорили вътрешният министър Веселин Вучков и синдикатите на пожарникарите и спасителите, съобщава агенция “Фокус”.

До края на 2016 г. ще бъдат обявени още няколко конкурса, каза вицепрезидентът на синдикалната организация “Огнеборец” Венцислав Станков.

“Министър Веселин Вучков е категоричен, че иска да съкрати свободните щатове. Ние сме готови да продължим борбата и в понеделник ще представим нашата декларация пред министър-председателя Бойко Борисов”, коментира председателят на синдиката Любомир Еленков.

Днес служителите в системата на пожарната безопасност излязоха на протест заради идеята за съкращаване на щатове и с искания за назначаване на нови служители, съобщава БНР.

„За вакантните длъжности не се договорихме. Министър Веселин Вучков е категоричен, че иска да съкрати свободните щатове”, коментира Любомир Еленков, цитиран от “Фокус”.

„Относно групите „Спасителна дейност" и затварянето на някои участъци и ненатоварени служби, категорично сме изразили становището, че не сме съгласни. Ще се направи нова структура и до 15 април ще се обяви. Ако не ни удовлетворява това, което ние искаме, обещавам, че на 15 април ще сме пред Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита населението", защото там се правят структурите и оттам идват най-големите проблеми за нас. Не взимаме ли мерки и не се ли борим сами за нашите права, няма кой да ни реши проблемите", заключи Венцислав Станков.

Протестиращите пожарникари раздадоха декларация, която са подписали. В нея се иска прекратяване на процедурата по съкращаване на 292 щатни бройки от структурите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", както и обезпечаване на незаетите над 1 000 щата за огнеборци, спасители и служители. Според пожарникарите, ако тези щатове не бъдат попълнени, това ще постави под въпрос начина, по който пожарната може да реагира при усложени ситуации.

Огнеборци от Варна и Добрич също се събраха на протест пред сградата на пожарната в крайморския град. По думите им основното искане в случая не е свързано със заплащането, а с планираните съкращения в системата, съобщава Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още