IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пристанище Русе пусна нова интермодална връзка с Германия

Пилотният за България проект свързва железопътен и сухопътен транспорт

15:39 | 09.02.15 г.
<p>
	Новата интермодална линия. <em>Снимка: МТИТС</em></p>

Новата интермодална линия. Снимка: МТИТС

„Пристанищен комплекс Русе“ ЕАД посрещна първия блок-влак, с който се превозват ремаркета всяка седмица от и за Германия, съобщиха от порта.

Това се случва след съвместната работа на четири фирми по проекта - пристанищния комплекс, „Шенкер“ ЕООД, „ДБ Шенкер Рейл България“ ООД – с лиценз за жп превозвач  и автомобилния превозвач ПИМК ООД.

Това е пилотен за България проект, базиран на принципа на интермодалния транспорт, като в случая се свързват железопътен и сухопътен транспорт. Блок-влакът е с капацитет 68 товарни ремаркета (трейлери) и ще прави по един двупосочен курс на седмица. Очаква се до края на годината по линията да бъдат обработени около 3000 ремаркета, информират от транспортното министерство.

От там припомнят, че от юли миналата година има регулярна контейнерна линия по направлението Русе – Куртичи (Румъния). Контейнерите се превозват комбинирано с воден и железопътен транспорт. За периода юли – декември 2014 г., отчетените товари по това направление са близо 4 хил. тона.

За миналата година „Пристанищен комплекс Русе“ отчита печалба в размер на 1,2 млн. лв. и 670 хил. тона обработени товари. Ръстът на печалбата е двоен спрямо 2013 г. Предвидените инвестиции за 2015 г. на дружеството за закупуване на нови машини и съоръжения и рехабилитация на пристанищна инфраструктура са в размер на 1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още