IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са минималните възнаграждения и отпуските в ЕС

Инспекцията по труда публикува минималните условия на труд, които всеки работодател в страна-членка трябва да осигурява на наетите

14:58 | 16.02.15 г. 12
Какви са минималните възнаграждения и отпуските в ЕС

Главната инспекция по труда (ГИТ) публикува на сайта си минималните ставки на възнагражденията, работното време и отпуските, действащи през 2014 г. и 2015 г. в страните от ЕС и държавите – страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Това са минималните условия на труд и минималните ставки на заплащане, които всеки работодател в страна-членка трябва да осигурява на своите наети работници и служители, независимо дали те са граждани на съответната държава или на друга от ЕС. Според българското и европейското законодателство работодателят е длъжен да осигури и на командированите за повече от 30 дни работници и служители в други страни-членки минималните условия на труд и на възнаграждение в приемащата държава.

Данните са събрани и обработени от експерти на Инспекцията по труда, а информацията е предоставена от оторизирани държавни органи в съответните държави или от сайтове, препоръчани от тях.

В Германия от началото на тази година бе въведена минимална ставка в размер на 8,50 евро на час. Остава условието в различните отрасли и региони минималната ставка да се определя с колективни трудови договори, които не могат да бъдат под минимално определената. Работното време варира между 38 и 40 работни часа, а отпускът е 24 работни дни.

В Австрия няма конкретна минимална ставка, като за различните отрасли тя се определя с колективни трудови договори. Работното време е 8 часа на ден и 40 часа на седмица. В някои колективни договори седмичното работно време може да е между 38-38,5 часа. Отпускът е 30 дни на година, а при стаж над 25 години – 36 дни.

В Испания, където има немалка част работещи българи, минималната работна заплата през 2015 г. е в размер на 21,62 евро на ден, или 648,60 евро на месец, или 9080,40 евро годишна заплата (на база 14 плащания годишно), което прави 756,70 евро/месец (на база 12 плащания годишно). Работи се по 40 часа седмично. Отпускът е не по-малко от 30 календарни дни.

В Италия, която също е сред предпочитаните от българи за работа държави, няма установени минимални ставки. Не е установен и дневен лимит от работно време. За работна седмица се счита всеки период от седем дни, в резултат на което работодателите могат да изчислят референтната седмица от всеки ден. Има 30 дни платен отпуск.

В Обединеното кралство националното минимално заплащане е определено като почасова ставка, която се изплаща като средна стойност за всички отработени часове в рамките на определен референтен период. Референтният период може да бъде: ден, седмица или месец (и не по-дълъг от месец).

Ставките се актуализират през октомври всяка година.  От октомври 2014 г. до октомври 2015 г. са: за възрастни (21 год. и повече) – 6,50 паунда, за възрастова група 18-20 години – 5,13 паунда, за 16-17 годишни – 3,79 паунда и за стажанти - 2,73 паунда.

Работното време е средно 48 часа/7 дни (при референтен период от 17 седмици), със съществуваща възможност определени работници доброволно да се откажат от това ограничение за определен период или за неопределено време. Нощният труд е средно 8 часа/24 часа (също при референтен период от 17 седмици). Платеният отпуск е 5,6 седмици, на който работещите имат право след 13 седмици непрекъсната заетост.

Пълната информация можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 9 години
Tрескозъбец ми нали ти вярваше в светлото европейско бъдеще.Кво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
kefal
преди 9 години
За заплатите си го знаем, че сме най-зле в целия ЕС. Абе ние сме по-зле и от Китай, ама нейсе.Дргутото е по-интересно, че освен че работим за най-малко пари, имаме и най-кратките отпуски, само 20 работни дни за година. А сме били най-мързеливите, нямало производителност на труда ни и т.н. Мантри да има бееее-бееее за стадото да вярва бееее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още