IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тол таксата за тирове може да е до 10 ст. на километър

Ако искаме да имаме хубави пътища, трябва да имаме високи приходи, заяви регионалният министър Лиляна Павлова

09:47 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Тол таксата за тирове може да е до 10 ст. на километър

Най-много около 10 стотинки за километър ще възлиза таксата за преминаване по магистрали за тежкотоварния трафик, след като бъде въведена тол таксата. Това показват първоначалните разчети на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, поясни тя в интервю за Нова телевизия.

Все пак Павлова направи уточнение, че анализът на трафика тепърва предстои, разчетите ще са готови до края на годината, а въвеждането на тол таксата за леките коли няма да се случи през следващите две-три години.

Според Павлова сегашната винетна система се е оказала евтина, особено за товарните автомобили, а въвеждането на тол такси ще е най-справедливият начин за таксуване на преминаващите по автомобилната мрежа, тъй като се плаща за изминато разстояние, а не за време, както е при винетките.  



„Ако искаме да имаме хубави пътища, трябва да имаме добри приходи", изтъкна Павлова. Според нея за поддържане на пътищата на нивата от Европа са нужни по около 1 млрд. лв. на година. "За да имаме тези пари, трябва да имаме приходи от такси от тези, които ползват най-много тези пътища. Справедливо е ТИР-овете да плащат най-много и за изминати километри". 

По думите ѝ тол системата ще се въведе поетапно, като първо обхване тировете и тежките камиони, които трябва да бъдат принудени да не използват малките пътища, непригодни за тежкия трафик. След това ще бъде въведена електронната винетка за леките коли, а тол таксата за тях може да стане факт едва след построяването на магистралния пръстен на страната.

Същевременно Павлова потвърди и графика за пускането на новите магистрални участъци през тази година - отсечката от магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата - през август. До септември изцяло ще бъде пусната в експлоатация и магистрала "Марица".

По отношение на програмата за саниране Павлова повтори, че вече има сключени три договора за саниране на сгради във Варна, Враца и Плевен, като предстои да бъдат подписани още десет, между които в градовете Момчилград, Мадан, Димитровград. Давайки тези примери, тя отрече, че правителството финансира по програмата общини, доминирани от ГЕРБ.

„Ама защо да не трупаме политически точки, като ние… първо сме поели предизборен ангажимент, който в първите 100 дни на управлението го изпълняваме. Второ, инвестираме 1 млрд. лева в икономиката, а не раздаваме социални помощи на калпак, както често обичат да го правят отново Мая Манолова и сие, а искаме да инвестираме 1 млрд. лева, с който хем да имаме социална програма и да инвестираме… хем икономически да подкрепим... Над 2500 фирми ще участват и могат да участват в този процес, защото целта е именно да подкрепим малкия и среден бизнес“, поясни още Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още