IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри здравната концепция на Москов

Средствата ще бъдат прегрупирани чрез три пакета здравни дейности

13:26 | 18.02.15 г.
Кабинетът одобри здравната концепция на Москов

Министерският съвет прие Концепция „Цели за здраве 2020“, предложена от министъра на здравеопазването Петър Москов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Концепцията формулира националните цели в областта на опазване на здравето на гражданите като фактор за устойчив растеж и определя дългосрочните приоритети на страната в областта на здравеопазването.

На базата на анализа на здравното състояние на населението в България в Концепцията се определят няколко национални здравни цели до 2020 г., сред които снижаване на смъртността при децата във всички възрастови групи,
повишаване на работоспособността в икономически активните групи, увеличаване на средната продължителност на предстоящия живот на хората след навършване на 65-годишна възраст до 16,4 години.

Тези цели ще бъдат постигнати чрез финансова устойчивост на системата и чрез ориентиране към осигуряване на качество и резултати.

Основополагащо при изпълнение на Концепция „Цели за здраве 2020“ е ефективното разходване на средствата за здраве, пише още в документа.

Това налага и прегрупиране на финансовите ресурси чрез въвеждане на основен пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, насочен към профилактика, диагностика и лечение на основните заболявания и състояния, причиняващи смърт и загуба на работоспособността, детско и майчино здраве.

Концепцията предвижда и допълнителен пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, които да позволят планиране чрез листа на чакащите; спешен пакет здравни дейности, заплащан от МЗ, който гарантира на всеки своевременен и равнопоставен достъп до медицинска помощ при спешни състояния.

Ключова мярка за постигане на здравните цели, заложени в Концепцията, е интеграцията и свързаността чрез изграждане на национална здравно-информационна система и осигуряване на достъп до системата чрез електронен идентификатор. Единната информационна система на здравеопазване е базата, на която ще стъпи развитието на електронното здравеопазване с неговите основни съставни части – електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление, електронен портал.

Повече за здравната реформа може да проследите в материалите от Клуб Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още