IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Ситуацията в енергийната система е изключително усложнена

По данни на ЕРП-тата над 750 населени места в страната са без електрозахранване

17:29 | 09.03.15 г.
<p>
	Тежкият мокър сняг прекъсна далекопроводи. Снимка: <em>EVN&nbsp; България</em></p>

Тежкият мокър сняг прекъсна далекопроводи. Снимка: EVN  България

Изключително усложнена е ситуацията в енергийната система и се прави всичко възможно да се възстанови електрозахранването в засегнатите региони. Това става ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Петкова се позовава на данните на електроразпределителните дружества, според които в над 750 населени места няма електрозахранване. Най-много те са на територията на EVN България (658). На територията, обслужвана от ЧЕЗ България, населените места без ток са 86, а на Енерго – Про – 11.

Най-тежка е обстановката в Южна България – в областите Смолян, Хасково и Кърджали, обясни още енергийният министър. „На места снежната покривка достига до 1,5 метра, което затруднява достъпа на нашите екипи до авариралите електропроводи и максимално бързото отстраняване на повредите“, каза Петкова.

Тя посочи още, че язовир „Ковачево“ прелива, което е довело до заливане на част от железопътната инфраструктура по направление ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Направено е всичко възможно и от днес трябва да заработи и алтернативно трасе, което да снабдява централата с въглища.

В същото време обаче е спряна работата в рудник „Трояново – 1“, защото съоръжението е било наводнено, става ясно още от думите на министъра.

Припомняме, че на 8 март енергийният министър беше на посещение в „Мини Марица – изток“ и съобщи, че няма опасност за енергийната система. Положението в Маришкия басейн е тежка, но овладяна, обясни още Петкова.

Още вчера беше разработен и алтернативният маршрут за въглищата до ТЕЦ-а - от рудник "Трояново-север" през гарите Трояново, Разделна, Любеново, Раднево, Ковачево до централата.

От оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) пък е видно, че към 17 часа 35% от електричеството се осигурява от кондензационните централи. От водните централи идват 18% от произведеното в момента електричество. Другият основен производител е АЕЦ „Козлодуй“, който работи на пълна мощност и осигурява около 30% от електричеството в момента.

Общият товар на мрежата е малко над 5,1 гигавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още