IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: „Дунарит“ може да продължи да работи без лиценз

Износът на продукцията може да бъде осъществен от която и да е друга лицензирана фирма, заяви икономическият министър

19:12 | 09.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лукарски: „Дунарит“ може да продължи да работи без лиценз

Спирането на лиценза на „Дунарит“ не означава, че предприятието не може да продължи да работи и 750 души да запазят своите работни места, се казва в прессъобщение на Министерство на икономиката.

Това е заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски след среща със синдикатите от предприятието по повод решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.

Съветът постанови временно спиране на лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия на предприятието. Министър Лукарски уточни, че лицензът на „Дунарит“ е спрян за 4 месеца с единодушно решение на близо 30-те членове на съвета.

Министър Лукарски съобщи, че е предложил на синдикатите варианти за изход от създалата се ситуация. Според него износът на продукцията на „Дунарит“ може да бъде осъществен от която и да е друга лицензирана фирма, включително и държавната „Кинтекс“.  

В същото време предприятието може да обжалва спирането на лиценза, при което ръководството ще може да се запознае със съдържанието на класифицираната информация, довела до спирането на лиценза. Това ще даде възможност на ръководството да отстрани констатираните нарушения и лицензът може да бъде възстановен от междуведомствения съвет.

В случай, че предприятието отговори на условията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът, ние сме готови още на следващия ден да свикаме междуведомствения съвет и веднага да възстановим лиценза, увери министър Лукарски.

Лицензът беше отнет в края на февруари за срок от 6 месеца. Решението за това е мотивирано в доклад от директора на ДАНС Владимир Писанчев, който е секретен, припомня БНТ.

Същевременно Вяра Гергова от КНСБ във фирмата съобщи, цитирана от БНР, че не е доволна от срещата, защото не е получила точни обяснения защо лицензът е отнет.

"Ние сме на ръба на оцеляването, хората ни не знаят какво ще стане в утрешния ден... За утилизация тук не се говори. На този етап се говори за нови договори с чуждестранни фирми. След тази среща, от която не сме удовлетворени, ще разговаряме с хората... Никой не е запознат по какви причини е спрян лицензът. Готови сме на всякакви синдикални действия, за да защитим работните си места, продукцията, плащанията. Подразни ни държанието на икономическия министър спрямо нас. Което му е удобно, това говореше. Той нямаше яснота като министър на икономиката. Мога да цитирам, днес го потвърди, че "Дунарит" е заплаха за националната сигурност, без аргументи. Това твърдеше на срещата и Аню Ангелов... Не се говори на този етап, че е спрян за утилизация, а за нови договори с чужда страна, с фирма, с която шест години поддържаме и се доказваме. Имаме вече един провален износ на трети март", заяви синдикалистката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ще мине време и ще се разбере.Има постъпила информация в ДАНС от партньорска служба за някаква интересна схема. Със сигурност след време ще изтече по медиите и ще научим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Не разбрах, защо е опастност за националната сигурност Дунарит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
space-man
преди 9 години
Малко неща остават в държавата за източване. Инфраструктура, тук таме някое предприятие което диша. Това е продължение на сагата КТБ. Кой е инвеститорът е ясно! Свинска работа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
Защо в България първо затриваме неудобните, а послв мислим? Ще запознават ръководството с констатираните нарушения в пислвдствие! Алооооо вие луди ли сте или просто просрти! Това е българската админиастрация, първо глиоба, после обжалвай, а ако междуврвменно те унищожим, то това не ни касае и не носим никаква отгояорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
redcretin
преди 9 години
Значи министър съдейства за заобикаляне на законно решение - т.е. в полза на беззаконие? *** булгааар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още