IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Правителството се справи с овладяването на бедствената ситуация

При усложняване на обстановката българските власти са били готови да поискат помощ от съседни страни, каза вицепремиерът

10:14 | 12.03.15 г. 2
Кунева: Правителството се справи с овладяването на бедствената ситуация

Правителството се е справило с координацията по овладяването на бедствената ситуация, каза в парламента вицепремиерът Меглена Кунева. Според нея, още преди да завали снегът, са били взети мерки от страна на институциите.

Днес депутатите изслушат вицепремиера Меглена Кунева и трима министри заради бедствията след обилния снеговалеж през изминалата седмица. В парламента, освен Меглена Кунева, ще отговарят и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Тежка обстановка, много тежък сняг, счупени дървета, прекъсната електропреносна мрежа, над 40 аварирали електропровода, и то в планински области, на места имаше преспи над 3 метра. Още в първия момент, когато стана ясно, че тази обстановка предстои, свикахме кризисен щаб, дирекциите на МОСВ и МВР разпоредиха на кметове и областни управители да информират за ситуацията“, каза тя в парламента.

По последна информация 60 000 души пети ден са без ток, над 120 селища са и без вода, заклещени в преспите.

Пред депутатите Меглена Кунева похвали и вече бившия министър на вътрешните работи Веселин Вучков, който въпреки че подаде оставка на 4 март, трябваше да участва в организирането на мерките за справяне с тежката ситуация. „Вучков, независимо че беше в оставка, не отстъпи от задълженията си и планът се задвижи“, обяви вицепремиерът.

Според вицепремиера дори и при такава необичайна ситуация - министърът на вътрешните работи да е в оставка, не е имало проблеми в координацията. „Това е знак за политическа стабилност и българските граждани могат да разчитат на правителството“, коментира вицепремиерът.

Кунева припомни, че на 7 март сутринта беше активиран централният оперативен щаб и беше въведен план за действие. Тя добави, че се е свързала с ЕК и ако положението беше станало по-тежко, българските власти са били готови да поискат помощ от съседни страни.

По думите й приоритетно са били осигурявани храни и лекарства на хората в бедстващите райони.

„Вчера приехме мерки на Министерски съвет и във връзка с лошата прогноза за топенето на снеговете“, напомни Кунева.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Интересно ако не се бяхте "справили" какво ли щеше да е....Каква изненада - зимата в планината вали сняг. Верно ли ?Тежка била обстановката... Кои били 5-те смъртни врака на социализма - комунизма и 4-те годишни времена.Бах ти тъпата лелка, справила се....Питай хотелиерите от пампорово, дето гостите им висят на свещи цяла седмица, какъв бизнес правят и кой още ще дойде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
antonio1234
преди 9 години
По последна информация 60 000 души пети ден са без ток, над 120 селища са и без вода, заклещени в преспите.Похвално!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още