IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция отделя 5 млн. лева за щетите по пътищата от обилния снеговалеж

Експертите очакват поражения по съпътстващата инфраструктура - мантинели и отводнителни съоръжения

18:48 | 13.03.15 г.
Пътната агенция отделя 5 млн. лева за щетите по пътищата от обилния снеговалеж

Около 5 млн. лева ще бъдат отделени от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за отстраняването на нанесените от природните бедствия щети по пътищата. Средствата обаче са по-малко от необходимото за ремонтите и с тях ще бъдат посрещнати само най-неотложните щети, съобщи БНР.

На този етап все пак няма окончателна оценка на щетите по пътната инфраструктура - нанесените щети ще станат ясни едва след стопяването на снега.

Отсега обаче специалистите очакват поражения най-вече по съпътстващата инфраструктура - мантинелите и отводнителните съоръжения, посочи инж. Георги Златев от АПИ:

"10-12 милиона са необходими за възстановяването на тази инфраструктура. Надяваме се, да няма сериозни поражения по пътната инфраструктура сега при снеготопенето, но ако такива бъдат установени ще потърсим възможности и механизми за допълнително финансиране и осигуряване на проходимост на тези пътища", обясни той.

Друго съществено перо на разходите ще поемат активираните от дъждовете и снеговете свлачища.

В зависимост от финансовата рамка, която имаАПИ или предоставените целеви средства за борба с тези неприятни геодинамични процеси и явления, ние ще имаме възможност да реализираме поетапно всеки един от разработените проекти, уточни още Длатев.

Тъй като средствата на агенцията са разчетени до край, средства ще се търсят и от Междуведомствената комисия. Но спешните участъци ще бъдат ремонтирани веднага, категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още