IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ предупреди за социално напрежение заради промени в Закона за енергетиката

Текстовете, забраняващи изкупуването на ток от неефективно производство, ще доведат до фалит на предприятия

13:01 | 18.03.15 г. 1
КНСБ предупреди за социално напрежение заради промени в Закона за енергетиката

Промените в Закона за енергетиката, които предвиждат да не бъде изкупувана електроенергията от неефективни заводски централи и комбинирано производство, ще предизвикат социално напрежение, предупреждават от Националната федерация на енергетиците към КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Ограниченията ще станат причина за съкращаване на служители, редица големи градове ще имат проблеми с топлоснабдяването, обясниха от синдиката. 

Представителите на двете синдикални организации поискаха среща с енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на енергийния регулатор за изясняване на проблема.

Припомняме, че преди дни „Видахим“, чието електричество се изкупува на преференциални цени, вече анонсира съкращението на служители. В понеделник енергийният министър Теменужка Петкова беше във Видин и коментира, че проблемът не е в промените, тъй като те целят съкращаването на дефицита в Националната електрическа компания (НЕК).

В същото време „Видахим“ се е превърнал от производител на каучукови изделия в производител на електричество – през 2013 година приходите от дейността на предприятието са 54 млн. лева, от които 52 млн. лева – от продажбата на ток.

НЕК изкупува електричеството от 22 заводски централи и 12 топлофикации, които не са ефективни, и през миналата година това е предизвикало дефицит от над 320 млн. лева в държавната енергийна компания, допълни още Петкова.

Причината за загубите от изкупуването на тази енергия е, че цените са преференциални – за да подкрепят високоефективното производство на компаниите, а НЕК трябва да продава това електричество на цената на енергийния микс.

В случая с „Видахим“ изкупната цена на произведената електроенергия е 140 лева за мегаватчас. Цената на енергийния микс на НЕК е определена на 125 лева за мегаватчас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Ако се направи симулация как синдикатите биха управлявали икономиката, резултата ще е че я фалират за по малко от 6 месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още