IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,2 млрд. евро е потенциалът на морския сектор на черноморските страни

ЕК ще подкрепи Черноморския регион, така че да се увеличат икономическите ползи за страните, заяви еврокомисарят по околната среда Кармену Вела

16:53 | 24.03.15 г.
<p>
	Европейският комисар по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела и Ивайло Московски. <em>Снимка БТА</em></p>

Европейският комисар по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела и Ивайло Московски. Снимка БТА

1,2 млрд. евро е потенциалът на морския сектор на всички черноморски морски страни. Това каза европейският комисар по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела при откриването на международната конференция "Интелигентен и син растеж - нови възможности за синята икономика в региона на Черно море" в София, предаде Агенция "Фокус".

„Трябва да се развиват партньорства и процесите между отделните страни. Много държа на черноморското развитие. Мисля, че може да намерим интелигентна синергия между запазването на морските ресурси и икономическите интереси”, посочи еврокомисарят.

„Скоро ще започне пилотен проект между България и Румъния за интелигентно използване на морското пристанище с идея за преминаване в трансгранично сътрудничество. Всяка държава-членка трябва да разработи и развие стратегия за своите води", заяви Вела.

Целта на конференцията е обединение на всички страни от Черноморския регион и да обсъдим предизвикателствата, които стоят пред региона, каза европейският комисар по околната среда Кармену Вела по време на съвместен брифинг с министъра на транспорта Ивайло Московски.

„Със 160 хил. работни места е свързан Черноморският регион. Надявам се този форум да се превърне в редовен и да бъде обединител на държавите от Черноморския регион. В резултат на днешната конференция ЕК има за цел да подкрепи държавите от региона и да се увеличат икономическите ползи за тези държави", подчерта Вела.

„С всяка една от държавите, оперираща в Черноморския басейн, трябва да се направят колкото се може повече интегрирани инструменти", заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му реализираме проектите с темповете, които са заложени, спазвайки европейските правила. Целта ни е да направим колкото се може по-интегрирани взаимоотношенията помежду ни, допълни той.

"Използването на възможностите на морския сектор за постигане на икономически и социален напредък, придобива все по-голямо значение и считам, че държавите с излаз на море трябва максимално да използват този ресурс", каза още министърът на транспорта.

За България голяма част от външната търговия се извършва чрез морския транспорт, което поражда нови проблеми от икономическо, екологично и социално естество, които засягат всички сектори на морската икономика, отбеляза министър Московски.

"Нашата цел е постигане на интелигентен и устойчив растеж на синия сектор, водещ до повече заетост и социално благосъстояние", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още