IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стайко Стайков: Комасацията е дългосрочна инвестиция

Търсенето на земеделски земи в България остава по-голямо от предлагането, заяви председателят на БАСЗЗ

08:05 | 03.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

- Вие как гледате на идеята да се промени моделът на застраховане за фермерите?

- Въпросът е да избереш правилния застраховател. Нашите дружества са потърпевши от предходната година и застрахователят ни плати. Не виждам какъв е проблемът. Просто трябва да се направи добър избор и площите да се застраховат. Много хора застраховат само част от площите и ако има градушка например, възникват проблеми.

Друг е въпросът, че заради лошите метеорологични условия застраховките са много високи и цените растат, докато валежите продължават. Въпросът е дали има смисъл.

Смятам, че трябва да се намери компромис между застрахователи и ползватели, за да не станат продуктите безсмислени за земеделците.

- Според Вас има ли недооценени райони в страната по отношение на земята?

- Според мен има надценени райони. В съседна Румъния, която има три пъти повече обработваема земя от България, цените са по-ниски, а земята не е по-лоша. Там цените са между 500 и 800 лева за декар, в зависимост от това дали нивата е в Добруджа и дали е с кадастър. Не виждам причина нашата земя да е по-скъпа. При нас има по-голямо търсене и занапред ще е така. Новата Обща селскостопанска политика изисква или дълги договори за аренда – например 5-годишни, или собственост.

- Агроминистерството планира да разработи ново поземлено законодателство, водите ли диалог с администрацията по тази тема?

- За нас приоритети бяха завършването на комасационните проекти и промените в ЗСПЗЗ. Трябва да има дискусия между всички браншови организации, за да се направи кодекс за земята. Сега се работи на парче и е нормално да има противоречия, така едната промяна води до друга. Земеделците трябва да се занимават със земеделие, а не да стават юристи.

- Беше ли подходящ моментът за въвеждане на правното основание?

- Даже малко закъсняхме, но е важното, че то беше въведено. Иначе се очертаваха много сериозни проблеми.

- Как се движеха търсенето, предлагането, цените и рентите през миналата година? Как очаквате да се развие пазарът на земя през 2015 година?
 
- От кризисната 2009 г. цените на земеделската земя вървят само нагоре. На места те се задържат, но ако някъде се комасира земя или предстои конкретен проект, се увеличават. По административно-метеорологични причини, всяка година пазарът на земя спира през първите четири месеца на годината. По принцип в България търсенето е по-голямо от предлагането.

Вече голяма част от сделките са основно на вторичния пазар. Арендаторите са основни купувачи, а фондовете купуват през трета-четвърта ръка и посредниците вдигат цената.

Мога да говоря единствено за конкретните цени, на които ние – дружествата от икономическата група „Ромфарм Компани” ООД – София, сме купували и продължаваме да купуваме. Те са много различни в цялата страна. В Централна и Северна България нивите са на цени между 800 и 1000 лева на декар. Важно е да се отбележи, че тук не става въпрос за пасища и мери, а само за обработваема земеделска земя.

В Силистра цената е от 1100 до 1300 лева на декар, като 1300 лева струват по-големите пакети. В Добруджа земята е над 1500 лева на декар, като, разбира се, частични сделки има и под тази цена.

В Пловдивско и Стара Загора цените варират между 500 и 800 лева за декар. В Бургаско земята струва 950 - 1000 лв. за декар, в Ямболско има доста обработваема земя и тя е на цени между 800 и 1000 лева.

Най-ниска е цената в обработваемите планинските и полу-планински райони – между 350 и 500 лева на декар. А рентата в тези райони варира между 15 и 30 лева на декар.

В останалата част от страната рентите са от порядъка между 35 и 60 лева на декар, като тук изключение отново правят Силистра и Добруджа с ренти между 65 и 120 лева. Това са крайни нива, в по-голямата част от случаите средната рента в тези райони е около 85 лева на декар. Много е важно да се отбележи, че ако има сключен договор за рента, когато купуваме земята, този договор се спазва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още