IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът увеличи капитала на проектната компания за "Бургас – Александруполис"

Средствата са необходими за покриване на съдебни разноски и изпълнение на договорни задължения

16:00 | 08.04.15 г. 3
Кабинетът увеличи капитала на проектната компания за "Бургас – Александруполис"

По време на днешното си заседание правителството увеличи капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Кабинетът ще отпусне парична вноска от 100 хил. лева и непарична вноска, която представлява частно държавно вземане срещу проектната компания, съставляващо главница в размер на 5,55 млн. лева  и лихва към 31.12.2014 година в размер на 3,38 млн. лева. Преди да бъде апортирано в капитала на дружеството, това вземане ще бъде оценено по реда на чл.72, ал.2 от Търговския закон.

Допълнителните средства са необходими на компанията за покриване на бъдещи съдебни разноски, за изпълнение на договорни задължения и за издръжка на дружеството.

От кабинета припомнят, че през март 2013 година Народното събрание прие Закон за денонсиране на Споразумението между правителствата на Руската федерация, на Република България и на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис. По този начин България се оттегли от проекта за изграждане на нефтопровода.

Следващата стъпка е прекратяването на международната проектна компания „Транс Болкан Пайплайн“.  За целта обаче трябва да започне съдебно производство пред холандския търговски съд предвид отказа на останалите акционери да приемат доброволната ликвидация на дружеството.

Паричната вноска се осигурява с постановление на Министерския съвет, с което са одобрени промени по бюджета на Министерството на финансите за 2015 г. в частта финансиране на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 100 хил. лева за придобиване на акции от държавата във връзка с увеличаване на капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Само да не си остане с надеждите! Струва ми се че малко насериозно са се взели ! Освен тукашните подопечени медии едва ли някой им забелязва напъните да се харесат! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
И ми е чудно как някои от коментиращите тук наричат "предатели " !? Предават Какво !? Кого? ..и КАК го правят!? В това да казваш истината такава каквато е няма нищо лошо. Самите управляващи са безкрайно искренни и не крият какво искат да направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Унгария е суверена държава, Македония, Сърбия, Гърция, Турция - също. Те могат да се срещат не само за Турски поток, но и за каквото си пожелаят.Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти днес по повод искането на народния представител Янаки Стоилов от БСП в пленарна зала да бъде поканен премиерът във връзка с проведената в Будапеща енергийна среща, на която не е бил поканен българският външен министър. Всички външни министри могат да се събират, да си говорят, и това, че не са поканили нашия и румънския външни министри, да, има тълкувания, но се надявам, че нашите евроатлантически партньори също правят своите тълкувания, коментира Борисов, цитиран от БТА. " " Унгария е суверена държава, Македония, Сърбия, Гърция, Турция - също" А ние !!!??? "..но се надявам, че нашите евроатлантически партньори също правят своите тълкувания, коментира Борисов " Значи ли това, че да се харесаме /някои/ е по-важно от интереса на България? ...!!!!????? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още